BiH: Generali nepodobni zbog politike, financijskih zloporaba i ratnih zločina

ŠEST visokih časnika Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, pripadnika bošnjačkog te četiri pripadnika hrvatskog naroda nisu zadovoljili sigurnosne provjere potrebne za imenovanja na zapovjedne dužnosti u oružanim snagama BiH, što bi ujedno moglo označiti i kraj njihovih vojnih karijera, piše u utorak bosanskohercegovački tisak nagađajući da su razlozi njihova neizbora političko djelovanje te povezanost s financijskih zloupotrebama i ratnim zločinima.

Glavni zapovjednik SFOR-a američki general Virgil Packett u ponedjeljak je članovima Predsjedništva BiH izložio rezultate višetjednih provjera kandidata za zapovjedne dužnosti u Glavnom stožeru i Zajedničkom zapovjedništvu oružanih snaga.

Kako u utorak prenose svi sarajevski dnevni listovi, odluka SFOR-a predstavljala je krajnje neugodno iznenađenje za predsjedatelja Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića i hrvatskog člana državnog vrha Dragana Čovića.

Izrazitog razloga za nezadovoljstvo ima upravo Čović jer niti jedan od kandidata koje je on predložio nisu dobili "zeleno svjetlo" SFOR-a.

Prema informacijama koje neslužbeno prenose sarajevski mediji, brigadiri Slavko Puljić, Vlado Džoić, Goran Medić i Ivan Pavić neće se naći niti na jednoj zapovjednoj dužnosti zbog svog političkog djelovanja u prošlosti. Oni su aktivno podržali projekt tzv. hrvatske samouprave kojim je Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) nakon izbora održanih 2000. godine pokušala spriječiti da Socijaldemokratska partija (SDP) i Nova hrvatska inicijativa (NHI) preuzmu stvarnu vlast u zemlji unatoč potpori boračkog tijela.

Bošnjačka strana, odnosno Sulejman Tihić, za zapovjedne je dužnosti predložila devet časnika, uglavnom u rangu brigadira.

Sukladno ranijem dogovoru članova Predsjedništva, niti jedna strana nije predlagala generale koji su se istaknuli u ratnom razdoblju.

SFOR je dao suglasnost za imenovanje manje poznatih brigadira - Sakiba Forića, Rizu Pleha i Dževada Rađu, dok je za šest brigadira uskratio suglasnost.

Trojica brigadira - Sifet Podžić, Senad Mašović i Šerif Špago - osumnjičeni su za financijske zloporabe.

Iako im je za sada dopušteno ostati u vojsci, oni su upozoreni kako su pod istragom te da će se ona nastaviti a dalja promaknuća najvjerojatnije mogu zaboraviti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drastične odluke donesene su u slučajevima brigadira Harisa i Jasmina Šarića te Selme Cikotića, koji je slovio kao najozbiljniji kandidat za prvog načelnika GS OS BiH. Vlastima BiH naloženo je da svu trojicu odmah otpuste iz vojne službe i to bez prava na mirovinu.

Službenog objašnjenja ovakvog zahtjeva nema, a spekulira se kako je razlog za to njihova umiješanost u ratne zločine.

Za razliku od bošnjačkih i hrvatskih, svi kandidati iz reda srpskog naroda prošli su potrebne provjere.

Sulejman Tihić ogorčeno je reagirao na odluku zapovjednika SFOR-a.

"Odluka je donesena temeljem paušalnih ocjena i bez argumenata", izjavio je Tihić bosanskohcegovačkim medijima ustvrdivši kako SFOR nije ponudio nikakve dokaze koji bi pojasnili razloge za sankcioniranje bošnjačkih časnika.

Tihić drži kako je ovo "samo nastavak jedne politike kojom se pokušavaju izjednačiti zločinci i žrtve" odnosno "goloruki bošnjački narod, koji je branio i oni koji su željeli uništiti ovu državu".

Tu tvrdnju on je ilustrirao slučajem brigadira Cikotića kojega se sumnjičilo da je kao zapovjednik jedne od operativnih zona u središnjoj Bosni odgovoran za zločine počinjene nad Hrvatima. Tihić je izjavio kako je točno da je protiv Cikotića bila podnesena takva prijava no Haaški ju je tribunal odbacio, o čemu je 2. travnja i izvjestio ured predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Bez obzira na Tihićevo ogorčeno reagiranje, on i Čović neće imati drugog izbora nego predložiti nove časnike za zapovjedne dužnosti, no ovoga puta morat će povesti više računa o uspostavljenim kriterijima.

U komentaru kojega su u utorak objavile banjalučke "Nezavisne novine" ističe se kako je skandal s veliki brojem odbijenih generalskih kandidatura samo logičan rezultat pokušaja da se za takve pozicije nominiraju oni kojima je bitnija stranačka i ideološka pripadnost od vojničke etike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara