BiH: Glasanje omogućeno i poslije 19 sati

SVIH 42 biračka mjesta u BiH, na kojima se glasalo za predsjednika Republike Hrvatske, zatvorena su u nedjelju navečer u 19 sati, ali na više birališta glasanje je omogućeno onim biračima koji su se u 19 sati nalazili na biračkom mjestu, izjavila je koordinatorica za hrvatske predsjedničke izbore na području BiH Romana Franulović-Bušić.

Ona je rekla da je na biračkim mjestima u Sarajevu, Kiseljaku i Žepču u 19 sati ostalo po 200 glasača (ukupno do 600) koji imaju pravo glasovati. Prema njenim riječima, u BiH je u drugom izbornom krugu izišlo, kako je rekla, nekoliko postotaka glasača više nego što je to bio slučaj u prvom izbornom krugu 2. siječnja.

Na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru u trenutku zatvaranja glasačkog mjesta u 19 sati nalazilo se oko 400 glasača kojima je omogućeno glasanje i nakon 19 sati, rekao je koordinator za hrvatske predsjedničke izbore pri tom konzulatu Dubravko Belavić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, u Hercegovini je jedino na biračkom mjestu u Stolcu glasovanje završeno do 19 sati, dok se na preostalih 20 biračkih mjesta, koji se pod izbornom ovlašću Generalnog konzulata u Mostaru, glasanje produžilo za one glasače koji su se u 19 sati zatekli na biralištima. Belavić je rekao da se na nekim od tih birališta u 19 sati nalazilo i više stotina glasača, kojima će biti omogućeno glasovanje. On je dodao da "nikome tko dođe na biralište nakon 19 sati večeras neće biti omogućeno glasanje".

Službeno je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu večeras rečeno da na hrvatskim predsjedničkim izborima u BiH nije bilo većih nepravilnosti koje bi utjecale na regularnost izbora.

Tijekom dana na više biračkim mjesta u Hercegovini zabilježene su verbalne prepirke između članova biračkih odbora, s jedne i promatrača, s druge strane, koji su u drugom izbornom krugu bili u znatno većem broju prisutni na biralištima u BiH nego u prvom krugu. Promatrači su se posebice zanimali za biračke popise i provjeru identiteta glasača pa je to povremeno usporavalo glasanje na nekim biralištima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara