BiH i Švedska potpisale sporazum o dvojnom državljanstvu

SPORAZUM o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Švedske potpisan je u ponedjeljak u Sarajevu čime je omogućeno da oko šezdeset tisuća osoba koje su tijekom rata iz BiH izbjegle u Švedsku i ondje trajno regulirale svoj status zadrže i državljanstvo zemlje iz koje su potekli.

Ranije usuglašeni sporazum potpisali su ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović i švedski veleposlanik u Sarajevu Andres Mollander.

Švedska je ovime postala prva država s kojom je BiH ugovorom regulirala pitanje dvojnog državljanstva. Dvojno državljanstvo s drugim zemljama poput Hrvatske BiH prešutno tolerira.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Mollander kazao je ovom prigodom da je Švedska spremna podržati zahtjeve vlasti BiH za uvođenje neviznog režima sa zemljama članicama Schengenskog sporazuma no prije nego se to dogodi BiH mora osigurati prestanak dolaska azilanata.

Prema podacima švedske vlade, između 50 i 100 državljana BiH i dalje svakog mjeseca dolazi u tu zemlju tražeći azil iako nemaju nikakve osnove da ga očekuju.

Mollander je kazao da vlasti BiH moraju osigurati procesuiranje svih ovakvih slučajeva i ujedno informirati svoje građane da neće dobiti azil u Švedskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara