BiH i Švicarska potpisale sporazum o zaštiti investicija

MINISTRI vanjskih poslova Švicarske i Bosne i Hercegovine Micheline CalmyRey i Mladen Ivanić potpisali su u petak u Sarajevu sporazum o unaprjeđenju i zaštiti investicija između dvije zemlje.

Ovim sporazumom vlade dvije zemlje zajamčile su jedna drugoj status najpovlašetnije nacije pri gospodarskoj razmjeni a uz zaštitu investicija obvezale su se i dopuštanje slobodnog transfera novca između BiH i Švicarske.

Dosadašnja vanjskotrgovinska razmjena između ove dvije zemlje bila je veoma skromna. U 2002. godini iz Švicarske u BiH je izvezeno roba u vrijednosti od 35 milijuna eura a u obratnom pravcu izvezeno je proizvoda u vrijednosti tek nešto većoj od pet milijuna eura.

Ministri Calmy-Ray i Ivanić izrazili su nadu kako će sporazum o zaštiti investicija potaknuti jačanje gospodarske suradnje i posebice interes poduzetnika iz Švicarske za investiranje u BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefica švicarske diplomacije nije isključila ni moguću zainteresiranost za financiranje gradnje koridora V. c.

Ministrica vanjskih poslova Švicarske istaknula je kako je njena zemlja veoma zainteresirana za stanje u ovom dijelu Europe a najbolji dokaz za to je činjenica da je od 1996. godine uložila 1,5 milijardi eura u različite humanitarne projekte poput razminiranja i obnove infrastrukture. Oko 300 milijuna eura uloženo je u takve projekte samo u BiH.

Švicarska je također po prvi puta u svojoj povijesti poslala vojnike u jednu mirovnu operaciju i to u BiH. Švicarska je također primila veliki broj izbjeglica s područja bivše Jugoslavije pa ih tamo sada živi oko 360 tisuća od čega je 46 tisuća iz BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara