BiH je pred financijskim slomom

Foto: AFP

POLITIČKA nestabilnost dovela je do toga da je ionako slabašna bosanskohercegovačka ekonomija na koljenima, javlja Radio Slobodna Europa.

Tako u posljednjih nekoliko mjeseci, zbog neformiranja izvršne vlasti, kreditni rejting je toliko pao  da zemlji prijeti "grčki scenarij". Sve to dovelo je do loše poslovne klime i izražene korupcije na svim nivoima, a ukoliko se ovakav trend nastavi, u narednoj godini Bosni i Hercegovini prijeti financijski kolaps.

Ukupan javni dug Bosne i Hercegovine iznosi oko 4,8 milijardi eura, u što nije uključeno oko milijardu eura po osnovi preuzetih obaveza za infrastrukturu, odnosno izgradnju koridora 5c.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naredne godine BiH bi trebala početi vraćati i kredit uzet od Svjetske banke i MMF-a u iznosu od milijardu i 200 milijuna eura. Pitanje je samo kako će BiH vraćati dugove s obzirom da ni u ovoj godini budžet nije donesen, niti postoji fiskalni plan za 2012.

"Najveći je problem da se skoro godinu i pol dana apsolutno nitko ne bavi problemima ekonomije, privrede, financiranja. A sve dok se to ne pokrene, sve drugo je zaista nemoguće očekivati da se popravi. Vi morate stvoriti privredu koja proizvodi i koja uplaćuje državi njezine obveze, koja zapošljava i koja uplaćuje plaće radnicima da bi se mogla pokrenuti potrošnja", kaže profesor na sarajevskom Ekonomskom fakultetu Hasan Muratović.

Sva zaduženja koja je Bosna i Hercegovina napravila u proteklih nekoliko godina bila su radi financiranja javne uprave, a  procjena je da u administraciji zaposleno oko 100.000 ljudi. U privredu, s druge strane, gotovo da nije uloženo ništa, zbog čega je veliki broj poduzeća propao, a radnici ostali bez posla.

Prema statističkim podacima, polovica stanovništva u zemlji je nezaposleno, a stručnjaci upozoravaju da će se taj trend nastaviti i sljedeće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara