BiH konačno dobila vladu: Nermin Nikšić novi premijer

Foto: travel.com

PREDSTAVNIČKI dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je u četvrtak navečer na izvanrednoj sjednici u Sarajevu novi sastav federalne vlade za naredni četverogodišnji mandat, piše Sarajevo-X.

Novi članovi kabineta položili su zakletvu. Novoimenovani premijer je Nermin Nikšić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. On je u svome izlaganju rekao da će biti premijer u službi svih građana i naroda te dati doprinos da ova vlada bude najefikasnija dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem u pozitivan scenarij. Vjerujem da je napredak moguć. Vjerujem da zajedničkim radom, pravednom raspodjelom tereta krize, odlučnim reformama, dobrom socijalnom i ekonomskom politikom možemo napraviti prijeko potrebni iskorak naprijed. Zato sam i prihvatio kandidaturu za ovu poziciju", izjavio je novi premijer Nikšić.

Josipović i Kosor povodom događaja u BiH

Iz Ureda Predsjednika RH stiglo je priopćenje u kojem se navodi da Predsjednik i premijerka s pozornošću prate razvoj događaja u BiH nakon što se politički subjekti u FBiH nisu uspjeli dogovoriti o uspostavi vlasti koja bi uključivala i predstavnike većinski izražene političke volje hrvatskog naroda u BiH.

"Republika Hrvatska potiče sve političke čimbenike u BiH da ne ugroze temelje stabilnosti, već na njima grade euroatlantsku budućnost. Republika Hrvatska još jednom iskazuje punu potporu teritorijalnom integritetu BiH, te poziva na sve relevantne političke čimbenike u BiH da ne odustaju od politike dijaloga u traženju rješenja koji će osigurati institucionalnu ravnopravnost svih konstitucionalnih naroda i građana, spriječiti mogućnost majorizacije, te tako osigurati funkcionalnost i prosperitet BiH", zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara