BiH: Ministar Kebo o povratnicima u Posavinu

PODRŽAT ću udruge hrvatskih povratnika koji traže uključenje područja Posavske i Hercegovačkoneretvanske županije u ovogodišnju dodjelu donacija za obnovu oštećenih kuća VI kategorije, kazao je u Odžaku ministar za ljudska prava i izbjeglice pri Ministarskom vijeću BiH Mirsad Kebo.

On je kazao kako će danas u Sarajevu primiti predstavnike udruga hrvatskih povratnika i kako će im priopćiti da je zatražio od federalnog ministra izbjeglica raspisivanje posebnog natječaja za Posavsku i Hercegovačko-neretvansku županiju. Sredstva za izgradnju kuća na tom području iznašla bi se, prema mišljenju ministra Kebe, iz pričuva ministarstva.

Kebo je prilikom obilaska područja bosanske Posavine posjetio povratnike u mjestima Bunari, Velika i Derventa u općini Derventa, te Odžak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarsko vijeće nego praviti radna mjesta, nego će svojim radom utjecati na stvaranje ambijenta za izgradnju novih radnih mjesta", rekao je ministar Kebo.

Ministra Kebu su predstavnici Posavske županije, predvođeni zamjenikom premijera i ministrom gospodarstva Seadom Delićem te općine Orašje predvođeni načelnikom te općine Antom Šimićem izvijestili da na području odžačke općine treba obnoviti oko 1.200 kuća i 160 stanova, kao i dva nebodera. U ovom trenutku na području bosanske Posavine u Republici Srpskoj spremno je najmanje 800 osoba koje bi se željele vratiti u svoje prijeratne domove, priopćeno je u Odžaku. Josip Jerković, šef vladina ureda za izbjegle i raseljene osobe sa sjedištem u Odžaku je kazao da bi uključenjem u rebalans Proračuna Federacije BiH na području Posavske županije bilo obnovljeno dvadeset kuća šeste kategorije. Ovih dana, kaže Jerković otpočet će radovi na obnovi 20 kuća, ukupne štete do 5.000 KM po kući.

Ministar Kebo je upoznat kako više od 48 sati na graničnom prijelazu u Orašju stoje "zarobljeni" kamioni koji prevoze građevinski materijal za obnovu kuća po programu vlade Republike Hrvatske. On je taj propust okarakterizirao greškom, koja se nije smjela dogoditi, a koja se tiče spore administracije. Problem će biti riješen, kazao je ministar Kebo, što je prije moguće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara