BiH mora smanjiti svoje oružane snage na 9.500 pripadnika

BOSNA i Hercegovina morat će smanjiti broj pripadnika svojih oružanih snaga gotovo za polovicu kako bi se održalo normalno financiranje svih njenih potreba, najavila je u četvrtak u Sarajevu glasnogovornica misije OESS-a u BiH Urdur Gunnarsdotir.

Komenirajući učestale medijske napise o teškom materijalnom stanju u vojskama dva entiteta, zbog čega dolazi u pitanje čak i redovita prehrana vojnika i časnika, Gunnarsdotir je kazala kako su već sada potrošena gotovo sva proračunaska sredstva predviđena za financiranje vojski i troškova obrane do kraja godine.

"Ta su sredstva gotovo u cjelosti pojeli trroškovi za plaće osoblja. Nije preostalo novaca za vojnu izobrazbu, opremu ili održavanje", kazala je glasnogovornica OESS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema procjenama stručnjaka ove organizacije koja u BiH ima mandat baviti se i kontrolom naoružanja i reformom obrambenog sustava, dalje smanjenje postojećih vojski Republike Srpske i Federacije BiH neizbježno je.

Prema procjenama OESS-a, BiH može imati najviše 9.500 vojnika jer ta zemlja odnosno njeni entiteti mogu osigurati točno toliko novaca potrebnih za njihovo izdržavanje. Vojska Federacije trenutačno ima oko 12 tisuća a srpskog entiteta 6.600 pripadnika.

Ako bi se obavilo predloženo smanjenje, na plaće pripadnika oružanih snaga izdvajalo bi se 60 posto proračunskih sredstava namijenjenih obrani.

Takav model OESS smatra potpuno primjerenim za BiH, posebice stoga što se pokazao uspješnim u drugim zemljama regije, prije svega Sloveniji. "Ako su vlasti BiH ozbiljne u naporima da svoju zemlju pridruže programu Partnerstvo za mir do polovice 2004. godine, moraju poduzeti neophodne korake ka ustroju tolikih oružanih snaga koliko ih zemlja može priuštiti", kazala je Gunnarsdotir.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara