BiH možda u pregovorima s EU krajem 2004. godine

BOSNA i Hercegovina mogla bi započeti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji krajem 2004. godine provede li do tada reforme na 16 područja identificiranih u Studiji izvedivosti Europske komisije koja je u srijedu uručena predstavnicima vlasti BiH.

Zamjenik direktora Direkcije za međunarodne odnose Europske komisije Michael Leigh, koji je u Sarajevo donio pisani odgovor iz Bruxellesa, novinarima je kazao kako Studija izvedivosti predstavlja "pozitivan odgovor" na sve što je u BiH do sada urađeno na planu gospodarskih i političkih reformi.

"Ovo je ujedno puno priznanje za postignuća na planu političke i gospodarske stabilizacije BiH", kazao je Leigh istaknuvši, kao posebice važne, mjere poduzete na uspostavi jedinstvenog tržišta u Bosni i Hercegovini.

Izvješće Europske komisije o spremnosti BiH za otpočinjanje pregovora s Europskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju upozorava, međutim, kako vlasti u Sarajevu moraju poduzeti još puno toga prije nego postanu ozbiljni kandidati za primanje u EU.

Leigh, koji je zadužen i za odnose EU s ostalim zemljama zapadnog Balkana te središnje Europe, pojasnio je da se to prije svega odnosi na jačanje javne uprave, definiranje odgovornosti različitih razina vlasti, stvaranje boljeg poslovnog ozračja te poticanje inozemnih ulaganja, jačanje borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, te nastavak reforme pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neizbježna je također puna provedba Daytonskog sporazuma te posebice puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kako to traži glavna tužiteljica Carla del Ponte, pojasnio je dužnosnik EU stavove službenog Bruxellesa.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić koji je ranije ocijenio kako je moguće da njegova zemlja do 2009. godine postane punopravnom članicom EU, ohrabren izvješćem Europske komisije kazao je kako bi pregovori o zaključivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogli započeti u ljeto naredne godine.

Michael Leigh drži kako je realno da se to dogodi potkraj 2004.

"Čak i kada pregovori počnu, teško je kazati kada bi se oni mogli dovršiti", kazao je Leigh komentirajući Terzićeve procjene.

On je međutim istaknuo kako je brza provedba reformi prije svega u interesu vlasti BiH.

Pokažu li one kako su u stanju same donositi potrebne odluke, neće biti potrebe ni za sadašnjim praktično neograničenim ovlastima Viskog predstavnika, poruka je Europske komisije vlastima u Sarajevu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara