BiH NEĆE DOVESTI U PITANJE UGOVORE O SLOBODNOJ TRGOVINI

Bescarinski uvoz u Bosnu i Hercegovinu iz susjednih zemalja počet će 1. siječnja kako je i utvrđeno ugovorima o slobodnoj trgovini sa Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom, potvrdio je u četvrtak ministar vanjskie trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Doko.

On je na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu kazao kako vlasti BiH nemaju namjeru popustiti pred pritiscima i jednostranim odlukama dovesti u pitanje provedbu međunarodnih sporazuma.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji ultimativno je zatražio od Vijeća ministara BiH da odgodi provedbu dijela sporazuma o slobodnoj trgovini sa susjedima kojim se predviđa potpuno ukidanje carina od početka naredne godine.

"Ako Vijeće ministara ne odgovori pozitivno na naše zahtjeve do 19. prosinca, blokirat ćemo granične prijelaze i time prekinuti uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u BiH", izjavio je u srijedu predsjednik ovog sindikalnog ogranka Mehmed Avdagić.

Poljoprivrednici i proizvođači hrane u BiH tvrde kako će bescarinski uvoz iz susjedstva u cjelosti uništiti domaću proizvodnju.

Na temelju podataka kojima raspolaže Ministarstvo vanjske trgovine, ministar Doko je ustvrdio kako slobodan uvoz iz Hrvatske i SCG ne može uništiti domaću prehrambenu industriju jer ni do sada nije imao najvećeg udjela u ukupnom uvozu. Dvije trećine roba koje se uvoze u BiH zapravo stižu iz zemalja s kojima BiH nema ugovore o slobodnoj trgovini.

Svega trećina poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u BiH stiže iz zemalja s kojima postoji slobodni trgovinski režim - u ovom slučaju uz Hrvatsku i SCG to su i Slovenija te Makedonija.

Za prvih devet mjeseci ove godine iz Hrvatske je u BiH uvezeno prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 90 milijuna dolara, Slovenije 43 milijuna, SCG 43 milijuna a Makedonije četiri milijuna. Iz drugih zemalja istodobno je uvezeno ovakvih proizvoda u vrijednosti od 350 milijuna dolar što je gotovo 65 posto ukupnog uvoza.

Kao posebnu zanimljivost u Ministarstvu vanjske trgovine BiH ističu činjenicu kako se zbog predstojećeg slobodnog uvoza iz susjedstva najviše bune stočari u BiH.

Pri tom se zanemaruje činjenica kako se od ukupne količine mesa uvezene u BiH do rujna ove godine u vrijednosti od 52 milijuna dolara, svega osam milijuna odnosi na uvoz iz susjedstva.

U ovom segmentu na tržištu BiH apsolutno dominiraju Češka i Poljska, zemlje čiji se izvozni artikli pri uvozu u BiH carine po stopi od 100 posto.

"Rješenje nije u zabrani bescarinskog uvoza iz susjedstva nego u subvencijama koje treba osigurati za domaću proizvodnju", kazao je ministar Doko.

No s obzirom na složenost situacije u BiH i teškoće pri dogovaranju mjera koje trebaju poduzeti entitetske vlasti i u oblasti poljoprivrede, Doko drži kako je s Hrvatskom i SCG potrebno otvoriti razgovore o privremenim mjerama u svezi s trgovinskim režimom. Takva prijedlog već je upućen vlastima u Beogradu no odgovor na to još nije stigao a u Hrvatskoj se nema s kim razgovarati jer se čeka uspostava nove vlade, pojasnio je ministar Doko.

On i njegova pomoćnica Seadeta Cerić kategorični su u tvrdnjama kako sporazumi o slobodnoj trgovini mogu samo pomoći jačanju domaće proizvodnje jer joj otvaraju pristup na tržište cijele jugoistočne Europe a odgovornost je entitetskih vlasti da osiguraju mjere kojima će podržati svoje poduzetnike.

Upravo zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini BiH će u 2003. godini uspjeti izvesti robu u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara što je 25 posto njenog bruto-društvenog proizvoda.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara