BiH: Obilježeno zatvaranje logora Omarska

OKO 200 bivših logoraša obilježilo je danas u rudniku Omarska 11 godina od zatvaranja koncentracijskog logora kroz koji je, od 30. svibnja do 6. kolovoza 1992. godine prošlo oko 6.000 tisuća Bošnjaka i Hrvata sa područja općine Prijedor.

Predsjednik Udruge logoraša Muharem Murselović podsjetio je da je u ovom logoru svakodnevno boravilo oko 3.000 muškaraca uzrasta od 16 do 70 godina i 50 žena, te da je tijekom sedamdesetak dana tu ubijeno između 600 i 800 ljudi.

Logor je rasformiran 6. kolovoza 1992. godine kada je dio logoraša otpremljen na vojni poligon Manjača kod Banje Luke, a dio u Trnopolje kod Prijedora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su preživjeli, od kojih su neki doputovali i iz Australije, položili cvijeće pred zloglasnom "bijelom kućom" u kojoj su zatvorenici premlaćivani, a potom posjetili i hangar i "crvenu kuću" gdje su obavljane egzekucije.

Ubojstva u logoru su obavljana na razne načine, izjavio je jedan od bivših logoraša Velid Rizvanović. Između ostaloga, rekao je on, poluživi zatvorenici sa otvorenim ranama potapani su u bačve sa strojnim uljem gdje su ostavljani do smrti.

Novinarima je danas pokazana i hala od 220 četvornih metara u kojoj je bilo smješteno 720 logoraša, kao i prostorija 3x4 metra gdje je tijekom 70 dana boravilo 40 logoraša. Velid Rizvanović je posvjedočio da je jednoga jutra pred "bijelom kućom" izbrojio 109 tijela izmasakriranih logoraša koje je odvozio kamion kojim je u Omarsku ujutro dovožena hrana, a uvečer odvožena tijela ubijenih logoraša.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara