BiH: OESS i dalje nezadovoljan povratkom Srba u Hrvatsku

PROBLEM povratka srpskih izbjeglica u Hrvatsku bit će posebnom temom sastanka voditelja regionalnih misija OESS-a i UNHCR-a koji će se u petak održati u Zagrebu, najavila je danas u Sarajevu glasnogovornica OESS-a u BiH Urdur Gunnarsdottir.

Potvrdivši kako će na zagrebačkom skupu uz voditelje misija OESS-a za Hrvatsku te Srbiju i Crnu Goru biti i američki diplomat Robert Beecroft koji je na čelu misije za BiH, Gunnarsdottir je kazala kako je pitanje povratka hrvatskih Srba u njihove prijeratne domove od iznimne važnosti upravo za Bosnu i Hercegovinu.

´BiH je posebice pogođena ovim problemom jer se unutar njenih granica još uvijek nalazi 23 tisuće izbjeglih Srba iz Hrvatske od kojih neki protuzakonito koriste tuđu imovinu´, kazala je glasnogovornica OESS-a.

Ona je ustvrdila kako postojeći hrvatski zakoni ne omogućavaju izbjeglim Srbima da na odgovarajuči način zatraže povrat svoje prijeratne imovine ili odštetu za nju što se podjednako odnosi na privatnu kao i imovinu u nekadašnjem društvenom vlasništvu.

´To predstavlja ozbiljnu zapreku provedbi imovinskih zakona u cijeloj regiji´, izjavila je Gunnarsdottir.

Voditelji misija OESS-a i UNHCR-a na sastanku u Zagrebu trebali bi razmatrati plan djelovanja čijom bi se provedbom osigurala stvarna mogućnost povratka pripadnika svih nacija kako u Hrvatskoj tako i u BiH odnosno Srbiji i Crnoj Gori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara