BiH: OHR namjerava uspostaviti jedinstveni carinski sustav

ZAMJENIK visokoga međunarodnog predstavnika u BiH Donald Hays nagovijestio je u pismu premijeru srpskoga entiteta Mladenu Ivaniću da će Ured visokog predstavnika (OHR) uspostaviti jedinstveni carinski sustav u zemlji i u slučaju da se srpska strana u BiH ne složi s tim rješenjem.

Financijski stručnjaci, MMF i Svjetska banka tvrde da zbog rascjepkanog sustava podložnog zloporabama Bosna i Hercegovina na godinu gubi 600 milijuna maraka carinskih prihoda dok je Europska komisija uvjetovala pomoć toj zemlji od 65 milijuna eura uspostavom jedinstvene carinske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Zbog toga se ima mnogo toga raspraviti o tehnikama i raspodjeli prihoda, ali se o načelu jedinstvene carinske administracije za cijelu BiH ne može pregovarati´, piše američki diplomat Hays u pismu kojim je danas odgovorio na primjedbe predsjednika vlade Republike Srpske Mladena Ivanića.

Glavni glasnogovornik OHR-a Julian Braithwaite je prenoseći novinarima glavne naglaske Haysova pisma istaknuo da Ivanić ignorira uspostavu jedinstvene carinske službe. Zamjenik visokog predstavnika zatražio je od čelnog čovjeka vlade Republike Srpske da predloži stručnjake koji bi sudjelovali u konzultacijama oko uspostave jedinstvene carinske administracije i kako raspodijeliti carinske prihode entitetima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara