BIH: OHR POZVAO PARLAMENTARCE DA DONESU ZAKON O SUDU

Ured visokoga međunarodnog predstavnika u BiH (OHR) pozvao je u srijedu parlamentarce Bosne i Hercegovine da poštuju rok za donošenje zakona koji će omogućiti procesuiranje ratnih zločina pred Sudom BiH, koji istječe u četvrtak, 30. rujna.

Taj poziv Ureda visokog predstavnika slijedio je dan uoči sjednice Doma naroda parlamenta BiH na kojem će se raspravljati o amandmanima na zakone koji su, kako je navedeno u priopćenju, iznimno važni za uspostavu Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH. Odjel bi, kako su više puta najavili međunarodni dužnosnici, trebao početi raditi u siječnju 2005. godine.

Međunarodni dužnosnici su također više puta optužili vlasti BiH da oklijevaju donijeti zakone koji bi regulirali rad tog sudskog Odjela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi neprihvatljivo da budućnost BiH i njezinih građana dovedu u pitanje političari koji kratkoročne izborne dobitke stavljaju ispred reformi s dugoročnom koristi", izjavila je u srijedu glasnogovornica mostarskog Ureda visokog predstavnika Sanela Tunović na konferenciji za novinare. Tim upozorenjem ona je dosadašnje oklijevanje donošenja zakona o Odjelu za ratne zločine pri Sudu BiH dovela u vezu s aktualnom predizbornom promidžbom za mjesne izbore u BiH koji su zakazani za 2. listopada.

(Hina) xpg ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara