BiH: Unutarstranački obračuni kao povod za novu aferu

NAVODNA krađa plana obrane Federacije Bosne i Hercegovine, o čemu su se početkom tjedna raspisali sarajevski mediji, obična je dezinformacija koja je po svemu sudeći trebala poslužiti za unutarstranačke obračune u BiH, potvrdila su  reagiranja iz kompetentnih izvora.

Zamjenik načelnika Zajedničkog zapovjedništva Vojske Federacije general Ramiz Dreković odlučno je demantirao tvrdnje o navodnoj krađi plana obrane Federacije ili nekih njegovih dijelova.

"Odgovorno tvrdim da iz Vojske Federacije nije nestao dio plana obrane Federacije niti bilo što slično tome", kazao je Dreković kako ga u utorak citira "Oslobođenje".

Sličan demanti dao je i ministar obrane Miroslav Nikolić a glasnogovornik SFOR-a Dale MacEachern također je kazao kako nema nikakvih informacija o mogućoj krađi povjerljivih dokumenata.

"Dnevni Avaz" je naime u ponedjeljak objavio, pozivajući se na neimenovani izvor iz Stranke demokratske akcije (SDA), kako je iz Ministarstva obrane Federacije nestalo 15 stranica dokumenta o obrambenim pripremama federalne vojske (VF), što je list dalje protumačio gotovo kao prijetnju novog rata. Ukradeni papiri, prema listu, govore o tome kako bi se VF branila u slučaju napada iz Republike Srpske odnosno Srbije, a u sve je, tvrdi Avaz, umiješana i američka tvrtka Military Professional Resources Inc. (MPRI) koja je proteklih godina nadzirala i provodila preustroj Vojske Federacije sukladno zapadnim vojnim standardima. Navodno ukradeni plan obrane sačinjen je pod supervizijom američkih vojnih instruktora.

General Dreković u svojoj je reakciji u utorak ukazao i na "kuhinju" iz koje je potekla intriga oko navodno ukradenog plana.

Nije nikakva tajna kako dio umirovljenih bošnjačkih generala poznatih prije svega po lojalnosti Stranci demokratske akcije (SDA) već godinama rovari protiv svojih bivših kolega koji su i danas djelatni časnici Vojske Federacije BiH i koju su svoj posao nastavili obavljati i u vrijeme vladavine koalicije nenacionalnih stranaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši zapovjednik Armije BiH general Rasim Delić sadašnjem zapovjedniku Vojske Federacije BiH Atifu Dudakoviću, primjerice, nikada nije oprostio deložaciju iz kuće u koju je protuzakonito uselio smatrajući je nekom vrstom ratnog plijena.

Nakon privremene totalne mirovine Delić se vratio na političku pozornicu postavši vojnim savjetnikom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.

Federalni unutarstranački obračuni došli su međutim kao naručeni vlastima u Republici Srpskoj suočenim s brojnim aferama koje potresaju vojsku tog entiteta.

Entitetski premijer Dragan Mikerević odmah je u ponedjeljak reagirao na pisanje "Avaza" kazavši kako je to njegovu vladu veoma zabrinulo.

Mikerević je najavio kako će ovo biti važnom temom njegovih budućih razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH jer se ovakvim aferama od BiH ponovo stvara neuralgično područje.

Premijer bosanskih Srba tvrdi kako se ovime dokazuje da je bio u pravu kada je kao predsjedalje Vijeća ministara BiH pokušavao osporiti angažiranje tvrtke MPRI u Federaciji jer se tako, po njegovu sudu, stvara vojna neravnoteža između dva entiteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara