BiH: Više od 80 posto ispitanika protiv homoseksualnosti

GOLEMA većina ljudi u Bosni i Hercegovini ima negativno mišljenje o homoseksualcima, pokazalo je prvo istraživanje takve vrste u ovoj zemlji što ga je tijekom travnja provela agencija Prisma Research.

Kako je u utorak objavljeno iz ove agencije, o stajalištima u vezi s homoseksualcima ispitano je 1550 građana BiH starijih od 18 godina a rezultati su istodobno uspoređeni s onima dobivenim u Sjedinjenim Državama.

Čak 82,3 posto ispitanika u BiH izjavilo je da ima negativno mišljenje o homoseksualcima, bez obzira radi li se o osobama muškog ili ženskog spola.

Nešto manje negativnog naboja prema homoseksualcima pokazali su ispitanici mlađe životne dobi do 30 godina starosti te visokoobrazovane osobe.

Više od 75 posto ispitanika drži da je prihvaćanje homoseksualaca u društvu "loša stvar za njihovu zemlju".

Postotak Amerikanaca koji razmišljaju na isti način, ističu u agenciji, znatno je manji i doseže tek 30 posto.

Gotovo isto je odnos u pitanju kada je riječ o druženju s osobama homoseksualne orijentacije.

Više od 75 posto ispitanih u BiH kazalo je da bi im to bilo neugodno dok bi se 76 posto Amerikanaca u takvom društvu osjećalo ugodno.

Gotovo svaki drugi ispitanik u BiH drži da je homoseksualnost rezultat osobnog izbora tih ljudi, svaki peti smatra takvu orijentaciju urođenom a otprilike toliko ih pretpostavlja da je seksualno opredijeljenje određeno odgojem.

Istraživanje Prism Researcha odnosilo se i na stajališta prema prostituciji.

Rezultati pokazuju da 87,4 posto građana BiH ima loše mišljenje o ženama uključenim u prostituciju. Za legalizaciju prostitucije u BiH izjasnilo se nepunih 20 posto ispitanika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara