BiH ŽELI PREUZETI KONTROLU SVOG NEBA DO KRAJA 2005.Vlasti Bosne i Hercegovine planiraju do kraja 2005. godine nabaviti svu opremu koja im je potrebna za preuzimanje kontrole zračnog prostora nad tom zemljom, izjavio je u četvrtak u Sarajevu ministar transporta i komunikacija BiH Branko Dokić.L

On je novinarima rekao kako su u tijeku pregovori s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), čiji je cilj osigurati sredstva potrebna za kupnju radarske i ostale opreme koja će bosanskohercegovačkim kontrolorima leta omogućiti preuzimanje nadzora nad tzv. srednjim nebom.

Taj dio zračnog prostora iznad BiH trenutačno nadziru kontrole letenja u Zagrebu i Beogradu dobivajući za tu uslugu i određeni postotak od preleta svakog zrakoplova iznad BiH.

BiH nema planova za preuzimanje kontrole i nad tzv. gornjim nebom jer je dugoročno predviđeno da se taj dio zračnog prostora iznad prostora cijele bivše Jugoslavije počne centralizirano nadgledati iz Beča.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Dokić najavio je i kako se do kraja ove godine očekuje otvaranje zračnih koridora preko Kosova.

Predstavnici vlasti BiH su se u Eurocontrolu proteklih mjeseci intenzivno zalagali za otvaranje tih koridora koji značajno skraćuju put prema mediteranskim odredištima, a usput pojačavaju i i zračni promet prema BiH.

Očekuje se kako će UNMIK također uskoro dati suglasnost za ovaj prijedlog, a formalna odluka očekuje se na sastanku ICAO što će se idućeg mjeseca održati u Montrealu.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara