Bijela kuća: Eksploziv su možda uništili američki vojnici

EKSPLOZIV koji je nestao u Iraku možda su uništili američki vojnici, izjavio je u petak službeni predstavnik Bijele kuće Scott McClellan.

"Mislim da je to doista moguće", kazao je na konferenciji za tisak tijekom posjeta predsjednika Georgea W. Busha Manchesteru (New Hampshire, na sjeveroistoku zemlje) u sklopu predizborne kampanje.

"Pojavljuju se nove informacije, ali još uvijek ne znamo sve činjenice. To što netko može izvući zaključak a da ne poznaje činjenice, pokazuje posvemašnji prijezir te osobe" prema istini, kazao je smjerajući na Johna Kerryja, demokratskog protivnika republikanskog predsjednika kojemu istječe mandat.

Kerry je nestanak eksploziva pretvorio u simbol onoga za što tvrdi da je neuspjeh republikanske uprave u Iraku i svakodnevno napada svog republikanskog suparnika zbog toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ministarstvo obrane objavilo je satelitske snimke na kojima se vide kamioni koji izlaze iz skladišta nekoliko dana nakon odlaska inspektora UN-a. To znači da je početkom ožujka postojala stanovita aktivnost na tom mjestu", ipak je dodao.

Jedan od aspekata prepirke tiče se pitanja je li 330 tona eksploziva izneseno iz skladišta Al-Qaaqa nedaleko od Bagdada, prije nego su ga pregledale američke snage početkom travnja 2003., dok su išle prema Bagdadu, ili poslije.

Na videosnimci koju je načinila američka ekipa nakon pada Bagdada 9. travnja prikazani su američki vojnici u iračkoj bazi, gdje je još bio eksploziv kojeg danas nema.

"Neki su izrazili sumnju" da eksploziv koji se vidi na videosnimci "nije HMX", podvrsta koja je bila među nestalim eksplozivom, kazao je McClellan, navodeći kao izvor Michaela Lysobeyja, bivšeg inspektora UN-a za razoružanje koji je slične izjave dao za televiziju CNN.

"Želite izvući zaključke na temelju te videsnimke, ali nisam siguran da iz njega možete izvući takav zaključak", rekao je Scott McClellan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara