Bijela kuća govori o ´povijesnom trenutku´ u Iraku, poziva na oprez

Bijela kuća je označila kao "povijesni trenutak" scene iz Bagdada u srijedu u kojima Iračani slave rušenje režima Sadama Huseina, ali je upozorila da rat još nije završen.

"Okus slobode je neutaživ", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer. "Ono što gledamo vidimo svagdje kada se ljudima dade mogućnost da budu slobodni".

"Scene koje ljudi gledaju na televiziji pokazuju znake vojnog napredovanja i želje čovječanstva za slobodom i nastojanja iračkog naroda da bude slobodan. To je povijesni trenutak", rekao je on.

Fleischer je međutim rekao da predsjednik Bush podsjeća Amerikance da u ovom trenutku budu krajnje oprezni.

"Ostalo je još mnogo opasnih područja u Bagdadu za našu vojsku, mnogi gradovi u Iraku su opasni i tamo može doći do vojnog sukoba", rekao je Fleischer.

"Koliko god je predsjednik bio zadovoljan napretkom vojnog pohoda i slobodom koju sada dobijaju Iračani, on ostaje vrlo oprezan jer zna da predstoje još mnoge opasnosti", kazao je on.

Upitan je li ovdje riječ o povijesnom trenutku koji bi se mogao označiti kao svojevrsni pad Berlinskog zida na Bliskom istoku Fleischer je rekao da to treba ostaviti povjesničarima da odluče.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je istaknuo da izazov, osim bitaka na terenu, predstavlja i pitanje kako uspostaviti vladu u poslijeratnom Iraku i kako iskoristiti sudjelovanje Ujedinjenih naroda da bi se privukla pomoć u obnovi Iraka.

Fleischer je rekao kako se još ne zna je li Sadam Husein živ ili mrtav. Govoreći o izvješćima da bi Sadam mogao tražiti pribježište izvan Iraka, Fleischer je kazao da nije iskoristio šansu koju mu je pružio predsjednik Bush.

Američki potpredsjednik Dick Cheney rekao je novinarima u New Orleansu kako svaki dan napretka koalicijskih snaga u Iraku pokazuje kako je ratni plan dobro napravljen.

On je označio rat u Iraku kao "jedan od najboljih vojnih pohoda ikada vođenih".

Cheney je, govoreći o ulozi Ujedinjenih naroda u poslijeratnom Iraku, kazao kako ne vjeruje da je UN u stanju igrati središnju ulogu.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara