Bijela kuća: Libija će uništiti oružje masovnog uništavanja

BIJELA kuća je u petak objavila kako je Libija najavila da će ukloniti svoje oružje masovnog uništavanja i prekinuti programe njegova razvoja te dozvoliti međunarodnim inspektorima nadzor tih aktivnosti.

Bijela kuća je rekla da je Libija objelodanila Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji informacije o svojim programima nuklearnog i kemijskog oružja, kao i aktivnostima glede biološkog oružja i raketa.

Libija je obećala da će ukloniti svoje kemijsko oružje i rakete od preko 300 kilometara dometa, te sve elemente programa nuklearnog i kemijskog oružja i dopustiti međunarodnim inspektorima da to nadziru i provjere, rekla je Bijela kuća.

Predsjednik George W. Bush kazao je tim povodom da su rat u Iraku i napori na zaustavljanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje poslali jasnu poruku zemljama poput Libije da moraju napustiti programe oružja masovnog uništavanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je rekao kako je to korak od velike važnosti u zaustavljanju oružja masovnog uništavanja u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Napomenuo je kako se Libija također mora u cijelosti angažirati u borbi protiv terorizma.

Bush je, u jasnom upozorenju Iranu i Sjevernoj Koreji, rekao kako se nada "da će i drugi vođe poći primjerom" Libije i priznati da su pokušali razviti oružje masovnog uništavanja i prekinuti ta nastojanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara