Bijela kuća naredila sankcije protiv Libije!

Foto: AFP
Video: Youtube

POSLJEDNJI izvještaji iz glavnog libijskog grada Tripolija kažu kako su se antivladini prosvjednici našli na udaru teškog naoružanja.

Libijska državna televizija objavila je fotografije Gadafija koji je održao govor pred velikim brojem pristaša na glavnom trgu u Tripoliju. "Ovo je libijski narod koji je Italiju bacio na koljena", kazao je Gadafi i dodao da će se boriti i poraziti protivnike. Gadafi je svojim pristašama slao poljupce te je zaprijetio da će svojim plemenima podijeliti kemijsko oružje.

Bijela kuća naredila sankcije protiv Libije

Zbog nasilja koje provodi nad svojim narodom, Bijela kuća naredila je sankcije prema Libiji, javlja večeras, msnbc.com. Oštro priopćenje glasnogovornika Bijele kuće Jaya Carneya o sankcijama Libiji, analitičari već tumače kao najavu američke vojne intervencije u cilju što bržeg svrgavanja Moammera Gaddafija. Carney je potvrdio da je SAD otkazao sve diplomatske pokušaje nakon što je zrakoplovom u Istanbul prebacio svoje zadnje ljude iz ambasade u Tripoliju.

Kako javlja Fox News, najznakovitija je Carneyeva rečenica da je "ovo tek prvi korak u pritisku na libijski režim da prestane ubijati svoje ljude. Američka je intervencija izgledna i u kontekstu najava radikalnog poskupljenja nafte na svjetskom tržištu ako se nastave neredi i Gaddafi ostane na vlasti. " Njegov legitimitet je pao na nulu u očima naroda", dodao je Carney. Nije, međutim, htio pojasniti što sve donose američke sankcije, osim da SAD potpuno prekida ionako ograničenu vojnu suradnju s Libijom.

U međuvremenu, Gadafi je otvorio vatru na prosvjednike u Tripoliju, javlja isti izvor.

Ubijeno više tisuća ljudi

Izvješća iz Libije pokazuju da je u prosvjedima protiv vlasti Moamera Gadafija vjerojatno ubijeno više tisuća ljudi, rekla je BBC-u UN-ova viska povjerenica za ljudska prava Navi Pillay.

U Ženevi se danas izvanredno sastaje Vijeće UN-a za ljudska prava, čija je članica i Libija, ali neki od sudionika su zatražili njezino istupanje. Tema sastanka će biti istraživanje izvješća o masovnim ubijanjima po Gadafijevoj zapovijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen sazvao je za poslijepodne hitni sastanak NATO-ovog vijeća o Libiji.

"Sastanak sam sazvao kako bismo raspravili o brzom reagiranju na situaciju. Prije toga ću se sastati s ministrima obrane zemalja EU-a i raspraviti o tome kako možemo pmoći potrebitima te ograničiti posljedice kaosa u toj zemlji", rekao je za Reuters te dodao da prioritet imaju evakuacija i humanitarna pomoć.

"Bilo bi malo preuranjeno govoriti o detaljima, ali dobro je poznato da NATO ima mogućnosti reagirati u situacijama poput ove te da može izvršavati dužnost koordinatora ako jedna od zemalja želi reagirati", rekao je.

Obama pozvao svjetske čelnike na dogovor oko Libije, EU najavila mogućnost humanitarne intervencije

Američki predsjednik Barack Obama je u međuvremenu pozvao čelnike Velike Britanije, Francuske i Italije da zajednički ulože napor u rješavanje krize u Libiji. Jučer je i Velika Britanija zatražila da se međunarodni pritisak na Gadafija pojača, dok je Europska unija najavila moguće slanje humanitarne intervencije u zemlju u kojoj je Gadafijev režim u desetak dana ubio stotine ljudi.

Obama je naveo mogućnost primjene različitih mjera koje uključuju i planove za humanitarnu pomoć. Ranije je iz Bijele kuće stiglo priopćenje kako SAD razmatra sve moguće opcije, uključujući sankcije i eventualnu intervenciju, o čemu će se vojska izjasniti na sastanku s predsjendikom. Očekuje se da će na tom susretu američki vojni vrh predstaviti potencijalna rješenja.

Gadafi ima 9,5 tona bojnog otrova i ne boji ga se upotrijebiti!

Bivši libijski ministar pravosuđa Mustafa Abdel Galil, koji je odstupio s dužnosti prije tri dana, upozorio je da dikator Moamer Gadafi  raspolaže s biološkim i kemijskim oružjem te da će ga bez predomišljanja upotijebiti na civilima, posebice u Tripoliju.

"Molimo međunarodnu zajednicu i UN da spriječe Gadafija u njegovim planovima za Tripoli. Na kraju, kada bude pod velikim pristikom, može učiniti sve što mu padne na pamet. Mislim da će Gadafi uništiti sve što za njim ostane", rekao je za Al Jazeeru.

Gadafi je ranije međunarodnoj inspekciji pokazao zastrašujuću zalihu od 9,5 tona iperita, kemijskog oružja koje izaziva teške opekline, a njegova vlada je kasnije priopćila da je polovicu uništila. Iperit je bojni otrov koji se najviše koristio u Prvom svjetskom ratu, a koristio ga je i nekadašnji irački čenik Sadam Husein.

Gadafijev sin u Bengaziju prešao na stranu prosvjednika

Nakon ministara pravosuđa i unutarnjih poslova ostavku je dao i glavni tužitelj. Razlog njegove ostavke je Gadafijeva brutalnost tijekom gušenja prosvjeda. Iranska agencija Press TV je objavila informaciju da je prosvjednicima prešao i Gadafijev najmlađi i malo poznati sin Seif al-Arab Gadafi.

Revolucija dogovarana na stranici za pronalaženje partnera

U međuvremenu je bivši biznismen i vođa jedne oporbene skupine Omar Šiblij Mahmudi ABC Newsu ispričao kako su prosvjednici dogovarali akcije putem muslimanske stranice za samce koji traže partnere. Tim potezom su izbjegli Twitter i Facebook koje je kontrolirala policija.

Libijski diktator je jučer za kaos i nerede u svojoj zemlji prozvao Al-Qaidu. Tijekom novog obraćanja na državnoj televiziji ponovio je tezu kako su mladima u Libiji podvalili halucinogene droge koje su potakle masu na nezadovoljstvo i revolt. Gadafijev režim je posljednjim trzajima priopćio da će nekim skupinama državnih zaposlenika više nego udvostručiti plaće te svakoj libijskoj obitelji pokloniti po 400 dolara.

U ishodištu prosvjeda, istočnom gradu Bengaziju, stanje se polagano normalizira, a grad sada snažno kontrolira oporba. Gradom upravlja odbor sudaca i pravnika, a građanima je naloženo da se vrate na radna mjesta. Dopisnik BBC-a javlja da su ljudi nervozni, ali sretni. Središte sukoba sada se preselilo u glavni grad i Gadafijevu posljednju utvrdu, Tripoli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara