Bijela Kuća negira da se Bush ispričao za oskvrnuće Kurana

URED iračkog premijera Nuri al-Malikija priopćio je danas kako se američki predsjednik George Bush ispričao zbog incidenta u kojem je snajperist američke vojske koristio Kuran kao metu za vježbu gađanja.

Nedugo poslije iračkog priopćenja Bijela Kuća je javila kako je Bush izrazio "duboku zabrinutost" ali nije bilo riječi o isprici.

"Predsjednik Bush je izrazio duboku zabrinutost zbog ovog incidenta te je Premijeru rekao kako je vojnik kažnjen od strane svojih vojnika i maknut iz Iraka", priopćio je Gordon Johndroe, glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured iračkog premijera je u svojoj izjavi kazao kako se Bush u današnjem telefonskom razgovoru s al-Malikijem ispričao u ime SAD-a, te da je obećao kako će vojnik biti izručen sudovima.

Podsjetimo, američki vojnik čiji identitet nije objavljen, za vježbu je gađao Kuran 9. svibnja, na streljani policijske postaje Radhwaniya na zapadnom rubu Bagdada. Vojnik je smijenjen s mjesta zapovjednika voda, izbačen iz njegove bojne i prebačen u SAD. Branio se tvrdnjom kako nije znao da je ta knjiga Kuran, ali njegovi zapovjednici nisu prihvatili takvu obranu. 

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara