Bijela kuća priznala: Bushova tvrdnja o iračkom oružju kriva

Bijela kuća priznala: Bushova tvrdnja o iračkom oružju kriva
BIJELA KUĆA je prvi put priznala kako je predsjednik Bush prije napada na Irak pogrešno tvrdio da Saddam Hussein nastoji kupiti uran u Africi kako bi obnovio svoj nuklearni program.

Pogreška je priznata nakon što je izvješće britanskog parlamentarnog povjerenstva dovelo u pitanje pouzdanost britanskih obavještajnih podataka koje je predsjednik George W. Bush u siječnju naveo u svojem govoru o stanju nacije kao dio napora da uvjeri američki Kongres i Amerikance da Hussein posjeduje oružje masovnog uništavanja koje je prijetnja SAD-u i tako opravdavao napad na Irak.

Reagirajući na izvješće Bijela kuća je u priopćenju priznala da su obavještajni podaci koji su bili temelj za Bushovu tvrdnju bili pogrešni.

"Postoje druga izvješća koja ukazuju da je Irak pokušao dobiti uran iz Afrike", navodi list The New York Times izjavu Bijele kuće. "Ipak, informacija nije dovoljna detaljna ili određena za nas da bi bili sigurni da je stvarno došlo do tih pokušaja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugim riječima, "nismo to mogli dokazati, i u stvari bi to moglo biti pogrešno", navodi list riječi visokog dužnosnika.

The Washington Post navodi riječi neimenovanog dužnosnika Bushove administracije čija je izjava ovlaštena od Bijele kuće koji kaže da "znajući sve ovo, pozivanje na irački pokušaj da dođe do urana iz Afrike nije trebalo biti uključeno u govor o stanju nacije".

Bivši veleposlanik Joseph Wilson je u članku u nedjelju u The New York Timesu naveo kako je nakon što je prošle godine bio poslan da istraži izvješća o navodnom pokušaju kupnje urana izvijestio da je obavještajni podatak vjerojatno prijevara. Bijela kuća je tvrdila da to izvješće nije došlo do nje.

Bush je u govoru o stanju nacije u siječnju u okviru priprema za napad na Irak ustvrdio da je britanska vlada doznala da je Saddam Hussein nedavno nastojao doći do značajnih količina urana iz Afrike.

Povjerenstvo britanskog parlamenta je izvijestilo da nije jasno zašto je britanska vlada tvrdila da postoje obavještajni podaci da Irak nastoji kupiti uran u Africi kada je američka CIA već odbacila te podatke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara