Bijesni roditelji nakon masakra traže ostavku predsjednika Virginia Techa

DOK JOŠ pristižu prvi detalji o jučerašnjem masakra na Sveučilištu Virginia Tech, roditelji studenata i javnost su odgovornost za tragediju već pripisali Charlesu Stegeru, predsjedniku te institucije.

Naime, vrlo brzo nakon vijesti o tragediji je postalo bjelodano da je najveći broj žrtava - njih 31, uključujući i samog počinitelja masakra - stradao više od dva sata nakon što su i sveučiliste i sveučilišna policija znali za početak ubojičinog krvavog pohoda.

Međutim, sve do posljednjeg trenutka studentima i osoblju nitko nije rekao da se dogodila pucnjava, odnosno da je moguće da kampusom šeta naoružani ubojica. Tako je napadač većinu svojih žrtava uhvatio u učionici gdje su normalno pohađali nastavu.

Na Virginia Techu, kao i u drugim američkim obrazovnim institucijama, je nakon masakra u srednjoj školi Columbine 1999. godine uveden cijeli niz sigurnosnih mjera kojima je za cilj bilo spriječiti ponavljanje tragedije. Među njih, između ostalog, spada i hitna obustava nastave u slučaju napada vatrenim oružjem, odnosno davanje naloga studentima i osoblju da ostanu zaključani u svojim sobama i uredima.

Na Virginia Techu su takve mjere bile primijenjene u kolovozu prošle godine, kada je u blizini kampusa zamijećen osuđeni ubojica pobjegao iz obližnjeg zatvora.

Jučer, međutim, to nije bio slučaj. Steger i njegov šef policije W.R. Flinchum su jučer zbog toga na pres-konferencijama morali odgovarati na sve neugodnija pitanja novinara koji nisu mogli kriti svoje gnušanje onime što se dogodilo, odnosno nedostatkom pravodobne reakcije.

John i Jennifer Shourds, čija kći Alexandra studira na fakultetu, su "Fox Newsu" prenijeli njenu priču o tome kako većina studenata do posljednjeg trenutka nije primila nikakvo upozorenje, te su rekli kako Steger mora podnijeti ostavku.

Iz Flinchumovih izjava na pres-konferenciji se, pak, može razaznati da je sveučilišna policija, barem ispočetka, nije uopće dovela u vezu pucnjavu u spavaonici s pucnjavom u učionici koja se zbila dva sata kasnije.

Lokalni mediji tvrde da je sveučilišna policija vjerovala kako je pucnjava u spavaonici ništa drugo do "eskalacija kućnog nasilja", odnosno da je incident - u kojemu su ubijeni mladić i djevojka - posljedica ljubomore bivšeg momka jedne od žrtava. Navodno su tada već odredili sumnjivca i, saznavši da se nalazi u gradu, krenuli u potragu za njim. Navodno je ta osoba uhićena još prije nego što se dogodio masakr u učionici.

O počinitelju masakra, koji je po Flinchumovim riječima izvršio samoubojstvo, dolazi vrlo mali broj informacija, ali neki mediji tvrde kako je riječ o 24-godišnjem mladiću rodom iz Azije, koji je u SAD došao prošle godine preko šangajske zračne luke te koji je posjedovao studentsku vizu.

Također se navodi da su kod njega pronađena dva pištolja s izgrebanim serijskim brojevima, kao i da je prilikom napada na sebi nosio neprobojni prsluk. Sve to sugerira da jučerašnji zločin nije posljedica iznenadnog ubilačkog ludila, nego da je za njega postojao predumišljaj.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara