BILATERALNI SASTANAK O RUMUNJSKOM BLAGU SKRIVENOM U RUSIJI

Rumunjskorusko povjerenstvo zaduženo da otkrije trag rumunjskog blaga sklonjenog u Rusiji tijekom Prvog svjetskog rata okupit će se po drugi put u ožujku 2005. u Moskvi, piše u petak u priopćenju rumunjskog ministarstva vanjskih poslova. L

"Taj budući susret koji će se održati 21. ožujka 2005. trebao bi nam omogućiti da sastavimo inventar dobara koje je Rumunjska povjerila Rusiji", kazao je Ioan Scurtu, predsjednik rumunjske strane u tom povjerenstvu o čijem je osnivanju odlučeno u srpnju 2003. godine.

Dok su sovjetske, a potom ruske vlasti dugo negirale postojanje tog blaga, obje su se zemlje na kraju složile da povjere povjesničarima zadaću njegova pronalaženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prosincu 1916., a potom u kolovozu 1917. ukupno je 41 vagon s 5.289 sanduka krenuo put Rusije, kad je Rumunjska strahovala od okupacije Austrougarske i Njemačke, nakon što je ušla u rat na strani Francuske i V. Britanije.

Ti su sanduci sadržavali zlatne rezerve Nacionalne banke, nakit kraljice Marije, supruge kralja Ferdinanda, te dobra podrijetlom iz muzeja, manastira i privatnih zbirki.

(Hina) xbnš ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara