BILATERALNI SUSRET MOSKVE I TBILISIJA U PONEDJELJAK U MAASTRICHTU

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov i privremena predsjednica Gruzije Nino Bourdžanadze

susrest će se u ponedjeljak u nizozemskom gradu Maastrichtu na sastanku OESS-a, objavilo je u nedjelju rusko ministarstvo vanjskih poslova.L

To će biti prvi susret na visokoj razini dužnosnika dviju zemalja nakon odlaska s vlasti gruzijskog predsjednika Eduarda Ševarnadzea do kojeg je došlo poslije višetjednog pritiska oporbe.

"Uz sudjelovanje na Vijeću ministara vanjskih poslova OESS-a, Igor Ivanov će sudjelovati na osam bilateralnih sastanaka, među kojima i s Nino Bourdžanadze", izjavio je u nedjelju Aleksandar Jakovenko, glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi agencija Interfax.

Ministri vanjskih poslova Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) trebaju između ostaloga razmotriti stanje u Gruziji, gdje se odvija burna predaja dužnosti nakon nekoliko tjedana prosvjeda kojima se osporavao rezultat parlamentarnih izbora obilježenih prijevarama.

Privremena predsjednica Gruzije Nino Bourdžanadze se u Maastrichtu treba sastati i s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

Moskva strahuje da će izgubiti svoj utjecaj u toj kavkaškoj republici, važnog strateškog položaja, posebice jer je smještena na području budućeg naftovoda koji će povezati Baku s turskim gradom Ceyhanom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara