Bild: Turska će dobiti zeleno svjetlo za pregovore

EUROPSKA komisija će sljedećeg tjedna predložiti početak pregovora između Europske unije i Turske o punopravnom članstvu, javlja dnevnik "Bild" u broju od ponedjeljka pozivajući se na "visoke izvore" u Bruxellesu.

Kako nadalje stoji u izvješću, Komisija smatra da je Turska ispunila svoje političke obveze te će u srijedu dati preporuku o početku pregovora o čemu će konačno biti odlučeno na summitu EU-a sredinom prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bild" je u svom nedjeljnom izdanju donio izvješće o sadržaju teksta Komisije glede Turske u kojem se na oštar način kritiziraju neke pojave u Turskoj poput mučenja u zatvorima ali se istovremeno hvali reformska politika premijera Recepa Tayyipa Erdogana. Povjerenik Komisije za proširenje Guenther Verheugen smatra da je izvještaj "kritičniji od očekivanog" te da će "Turskoj biti teško progutati sve što u njemu stoji".

Turski premijer Erdogan je u razgovoru za sutrašnje izdanje tjednika "Der Spiegel" kritizirao njemačku demokršćansku oporbu koja umjesto punopravnog članstva za Tursku traži "privilegirano partnerstvo" te Francusku koja razmišlja o referendumu o primitku Turske u EU. Erdogan se istovremeno pozitivno izrazio o kancelaru Gerhardu Schroederu s kojim bi se tijekom večeri trebao susresti u Berlinu.

Posljednja istraživanja javnog mišljenja u Njemačkoj su pokazala promjenu trenda tako da sada, prema informacijama državne TV postaje ARD, 55 posto Nijemaca podržava članstvo Turske u Europskoj uniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara