Biljana Plavšić kaznu će izdržavati u Švedskoj

BIVŠA predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić (72), koju je Haški sud (ICTY) u veljači osudio na 11 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u BiH, izdržavat će kaznu u Švedskoj, objavila je u srijedu švedska novinska agencija TT.

Plavšić, koja je sama tražila izdržavanje kazne u Švedskoj, idućih bi tjedana trebala biti smještena u zatvor za žene Hinseberg, u Oerebru, 200 kilometara zapadno od Stockholma, objavila je agencija.

Prebacivanje zatvorenice "obavit će se uskoro, vjerojatno idućih tjedana", doznaje se iz švedskih vladinih izvora.

Glasnogovornik ICTY-a Jim Landale rekao je za Hinu "kako je politika Tribunala da se iz sigurnosnih razloga ne objavljuju nikavi podaci o transferu osuđenika sve dok do njega ne dođe".

Stoga nije želio komentirati vijest o odabiru Švedske za izdržavanje kazne Biljane Plavšić.

Švedska je jedna od devet zemalja koje su s UN-om sklopile sporazum o izvršenju presuda ICTY-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema odredbama sporazuma Švedske i UN-a, potpisanog 23. veljače 1999., nacionalne su vlasti vezane duljinom izrečene kazne a uvjeti izdržavanja utvrđuju se prema domaćem zakonodavstvu, uz pravo ICTY-a da vrši nadzor.

Ako prema domaćim zakonima osuđenik ispuni uvjete za ranije oslobađanje o tome se mora obavijestiti ICTY, čiji će predsjednik o tom pitanju dati mišljenje koje su nacionalne vlasti dužne razmotriti prije donošenja odluke.

U slučaju zakonske ili praktične nemogućnosti daljnjeg izdržavanja kazne, nacionalne su vlasti dužne obavijestiti ICTY koji će organizirati transfer osuđenika, navodi se u sporazumu.

U ranijim medijskim izvješćima nagađalo se da Plavšić želi odabrati Švedsku zbog navodne zakonske odredbe koja priječi zadržavanje osuđenica u zatvoru nakon navršene 75 godine života, no jasno je da sporazum Švedske i UN-a omogućuje ICTY-u puni nadzor nad izvršenjem kazne, uključujući i mogući transfer u drugu zemlju.

Biljana Plavšić, prva je među najvišim srpskim dužnosnicima optuženim za sudjelovanje u "udruženom zločinačkom pothvatu" priznala krivnju za kampanju etničkog čišćenja provedenu protiv Muslimana i Hrvata u BiH između 1992. i 1995. godine.

Na temelju nagodbe sklopljene s Tužiteljstvom ICTY-a, u zamjenu za priznanje krivnje za progon kao zločin protiv čovječnosti protiv nje su povučene ostale točke optužnice, uključujući i optužbu za genocid, pa joj je izrečena relativno blaga kazna, na što je utjecala i njezina životna dob.

Biljana Plavšić najviša je politička dužnosnica koju je do danas osudio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara