Biljana Plavšić sutra odlazi u Den Haag da sasluša presudu

BIVŠA predsjednica Republike Srpske Biljana Plavišić otputovat će usrijedu iz Beograda u Den Haag, gdje će joj biti izrečena presuda za zločine protiv čovječnosti, prenosi agencija Beta pisanje frankfurtskog lista ´Vesti´ na srpskom jeziku

´Ovo je sad završnica puta koji je odavno počeo i neka ide kako jest. Koliko sam se teških jada nagledala prošlih godina, onda sve ovo što se meni sad događa i nije tako strašno. Potpuno sam smirena i mirno čekam presudu. I zdravstveno sam relativno dobro, s obzirom na moje godine i kroz što sam sve prolazila´, kazala je Plavšić. Dodala je da je u ponedjeljak, u svom beogradskom stanu, razgovarala i s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Pavlom.

Kazna za ratne zločine koje je priznala bit će Biljani Plavšić izrečena u četvrtak poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavna tužiteljica Carla del Ponte zatražila je od sudskog vijeća kaznu u trajanju od 15 do 20 godina, dok je njezina obrana tražila zatvorsku kaznu ne veću od osam godina, jer bi - kako su odvjetnici naveli - svaka kazna dulja od toga značila doživotnu robiju.

O odluci sudskog vijeća ovisi hoće li optužena odlazak u zatvor pričekati u Den Haagu ili će se nakon izricanja presude, do odlaska na izdržavanje kazne, vratiti u Beograd.

Plavšić je krivnju za zločine protiv čovčječnosti priznala prošle godine video-linkom s nepoznate lokacije, a tužiteljstvo je zauzvrat odbacilo točke optužnice koje su ju teretile za genocid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara