bilje: predstavljena studija o lovstvu

Javna ustanova Park prirode Kopački rit predstavila je večeras u Bilju sektorsku studiju o lovstvu u Parku prirode Kopački rit, koja je jedna od 12 studija budućega Plana upravljanja tim zaštićenim dijelom.L

Voditelj sektorske studije o lovstvu je prof. dr. Zvonimir Tucak, a predstavio ju je jedan od autora prof. dr. Tihomir Florijančić, obojica s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Dr. Florijančić je kazao da studija ima 146 stranica, a cilj joj je ´postaviti temelj lovnog gospodarstva i uspostaviti sinhronizirane odnose svih interesnih skupina´.

Lovište Podunavlje - Podravlje obuhvaća 26.522 hektara, od kojih najvećim dijelom lovnog područja gospodare Hrvatske šume. Na tom prostoru obitavaju 34 životinjske vrste, i to 21 stalno, a 13 povremeno. Najviše ima jelena, srna i divljih svinja.

Na javnom predstavljanju sektorske studije o lovstvu bili su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Hrvatskih šuma, lovačkih udruga, mjesno stanovništvo i drugi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izneseno je više primjedbi na studiju, od toga da se nije mogla prije predstavljanja pročitati, do pitanja zašto nisu konkretnije predsatvljeni pokazatelji o prihdoima od lovstva. Bilo je i prijedloga da se u studiju, koja se kako je rečeno radi za budućih 50 godina, uvede i multimedijalni ulazak u Kopački rit, te da je nužno više razmišljati o fotosafariju nego o lovu.

Predstavnici lovačkih udruga zamjerili su što studija nije odgovorila na pitanja lovnih granica te tko snosi štetu koju pričini divljač.

Ivan Tarnaj voditelj Odjela lovstva Hrvatskih šuma, istaknuo je da još uvijek nema dobiti od lovstva jer su ulaganja zbog ratnog uništavanja objekata, divljači i šumskog fonda velika. Kao poseban problem istaknuo je bolest, veliki metilj, koji u velikom postotku napada baranjskog jelena, te će se ubrzo morati ustanoviti na nacionalnoj razini odbor za njihov spas.

Ravnateljica JU Park prirode Kopački rit, Melita Mihaljević istaknula je da će se sektorska studija doraditi kako bi se uklonili uočeni nedostaci. Dodala je da se Plan upravljanja financira sredstvima Svjetske banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara