BILJKE IMAJU ALARM KOJI IH BUDI IZ ZIMSKOG MIROVANJA

Brojne biljke imaju genetski alarm, koji ih budi iz zimskog mirovanja i u proljeće ih potiče na cvatnju, objavili su znanstvenici. L

Pitanje kako biljke određuju vrijeme cvata već dugo zaokuplja znanstvenike.

Dvije skupine znanstvenika došle su do zaključaka koji bi mogli objasniti zašto neke biljke trebaju hladno razdoblje da bi procvale. To bi istraživanje moglo pridonijeti razvoju novih metoda koje bi mogli povećati urod žitarica.

Iako su već prije otkriveni geni odgovorni za cvatnju, istraživači sa Sveučilišta Wisconsin-Madison pronašli su još jedan gen nazvan VIN3, koji blokira djelovanje gena poznatog kao FLC. Taj gen kodira protein koji sprječava cvatnju.

Brojne biljke trebaju hladno razdoblje kako bi potaknule cvatnju. Neke biljke rastu u jesen, ali miruju zimi pa ne smiju procvasti prerano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"VIN3 je dio sustava koji prepoznaje da još traje zima", rekao je profesor Richard Amasino.

Dodao je da se on aktivira samo kada je biljka izložena zimskoj hladnoći te da mutirane biljke bez VIN3 uopće ne cvatu. Objasnio je da VIN3 potreban kako bi suzbio djelovanje proteina histona pričvršćenih na gen FLC.

Histoni se u jesen mijenjaju i u tome je razdoblju FLC jako izražen. No, u proljeće, nakon vernalizacije, oni smire FLC i prebace biljku u fazu cvata.

Stručnjaci misle da je razumijevanje toga procesa bitno sa znanstvenoga stajališta, ali ističu da ima i praktičnu važnost, jer vrijeme cvatnje utječe na prinos žitarica.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara