Biljke promijenjenih gena za čišćenje tla

AKO IM se doda gen kvasca, biljke mogu postati otpornije na teške metale što donosi zanimljive mogućnosti pročišćavanja tla, otkrili su znanstvenici u sklopu programa Švicarskog državnog instituta za znanstvena istraživanja (FNSR), priopćilo je sveučilište Neuchatel.

Istraživači su otkrili da kvasac sadrži protein YCF1 koji ga čini otpornim na olovo i kadmij. Kad su izolirali gen koji nadzire proizvodnju tog proteina, unijeli su ga u DNK biljke iz porodice gorušica.

Biolozi su utvrdili da tako dobivene biljke s preinačenim genima imaju dvostruko veću biljnu masu od biljaka iste vrste bez tog gena, ako je u tlu povećana koncentracija olova i kadmija. Naime, protein štiti biljku od otrovnih tvari potičući njihovo nakupljanje u posebnoj staničnoj šupljini, vakuoli koja ima ulogu "kante za smeće" u kojoj biljka skladišti štetne tvari. Transgenične biljke crpe trostruko veće količine olova i dvostruko veće količine kadmija od ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkriće je važno za uklanjanje onečišćenja iz tla. Naime, taj bi se gen mogao dodati biljkama koje narastu visoke, poput duhana i suncokreta, pa bi uspješnije mogle skladištiti teške metale. Poslije bi se mogle pobrati i spaliti u specijalnim pećima.

Onečišćenje tla teškim metalima velik je problem jer se otrovne tvari ne razgrađuju, nego talože u tlu. Dok prevelika količina olova može izazvati trovanje, kadmij je kancerogen i u malim količinama, a ima ga u duhanu i u otpadnim vodama.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara