Biljke za čišćenje voda

DVIJE australske znanstvenice zaslužile su međunarodno priznanje za rad o indijskoj travi Vetiver kao iznimno vrijednom pročistaču otpadnih i zagađenih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U istraživačkom centru Department of Natural Resources and Mines (NMR) iz Queslanda Alison Vieritz i Barbara Hart, ambiciozne i ekološki osvještene znanstvenice iz Australije, provele su sustavnu analizu rasta i svojstava indijske biljke koja se pokazala iznimno učinkovitom kada je riječ o pročišćavanju otpadnih i, naravno, zagađenih voda na poljoprivrednom zemljištu. Svoj su rad predstavile na međunarodnoj konferenciji održanoj u kineskom gradu Guangzhou, stoji u kratkoj crtici pod naslovom "Biljke za pročišćavanje otpadnih voda" objavljenoj u hrvatskom znanstvenom časopisu Kemija u industriji. Alison Vieritz radila je na moderiranju biljke kao praktičnog alata za ponovno korištenje poljoprivrednog zemljišta, dok je Barbara Hart ispitivala sposobnost biljke Vetiver da povrati "zdravlje" zagađenom tlu i očisti vodeni okoliš od zagađenja.

Bilo bi dobro kad bi i u Hrvatskoj netko "otkrio" biljku svojstava sličnih onima što ih posjeduje indijska biljka Vetiver - masivno korjenje, otpornost na sušu, slanu vodu i otrovne kemikalije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara