Biljni ekstrakti u ambalaži za hranu

BOSILJAK, jedan od glavnih sastojaka talijanske kuhinje, jednoga bi dana mogao postati oružje za borbu protiv bakterije Escherichie coli i listerie, piše časopis "New Scientist".

Dokazano je da nova plastična ambalaža za hranu poput mesa i sira, koja polako ispušta antimikrobne tvari iz biljaka, može produljiti trajnost hrane, a pri tome smanjuje i opasnost od trovanja hranom. Osim toga, hrana u takvome pakiranje neće dobiti okus po bosiljku.

Preliminarna ispitivanja pokazuju da nova ambalaža uspješno sprječava razvoj bakterija na siru najmanje jedan tjedan dulje od uobičajene ambalaže. Ovo su otkriće na sastanku proizvođača ambalaže u Španjolskoj objavili izraelski znanstvenici s Tehnološkoga instituta u Haifi i njihovi kolege sa Sveučilišta Victoria u Australiji.

"Ova ambalaža pokazuje pozitivna antimikrobna svojstva u suzbijanju bakterija zbog kojih se kvari sir u ambalaži", tvrdi voditelj istraživanja Joseph Miltz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Plastična ambalaža natopljena je dvjema tvarima izvučenima iz bosiljka, a riječ je o eteru pod nazivom methyl chavicol te o alkoholu linaloolu. Obje tvari poznate su po suzbijanju osam vrsta bakterija, među kojima su i E. coli 0157 te listeria. Obje tvari uništavaju stanične stijenke bakterija.

Kako bi uspješno uništavali mikroorganizme u hrani te tvari moraju isparavati iz ambalaže. Budući da je hlapljive tvari teško staviti u polimersku prevlaku, jer sama proizvodnja takvoga materijala podrazumijeva zagrijavanje, znanstvenici ambalažu sada nastoje načiniti od mješavine polimera.

U Japanu je za tu vrstu ambalaže korišten japanski hren, wasabi, ali su se ljudi žalili da hrana poprima okus po njemu. Zbog toga ekipa Josepha Miltza koristi vrlo malene količine methyl chavicola i linaloola, zbog kojih hrana ne može poprimiti okus po bosiljku. Te tvari nisu lako topljive u vodi kao wasabi pa se njihov utjecaj neće toliko osjetiti u hrani.

Znanstvenici vjeruju da će te prirodne tvari biti privlačne potrošačima, ali Joseph Hotchkiss s Katedre za nutricionizam Sveučilišta Cornell u New Yorku, iako se slaže s tvrdnjom da je to dobro za prodaju, ne misli da su te tvari nužno i sigurnije od umjetno dobivenih tvari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara