Bill Gates danas zadnji dan na poslu

AMERIČKI multimilijarder i filantrop Bill Gates danas će provesti svoj zadnji dan na mjestu šefa korporacije Microsoft. Na njegovo mjesto doći će čak tri osobe koje će preuzeti upravljanje tvrtkom.

Tako će upravljanje odjelom za software preuzeti Ray Ozzie, Craig Mundie će postati voditeljem odjela za istraživanje i strategiju, a Steve Ballmer će upravljati softverskim pogonom u Redmondu u Washingtonu.

Gates će se, pak, posvetiti rješavanju problema javnog zdravstva i siromaštva te svim ostalim pitanjima u koja je uključena Zaklada Billa i Melinde Gates, koju su supružnici Gates osnovali prije nekoliko godina.

Povlačenje iz Microsofta najavio je još prije dvije godine kada je, također, rekao da se više želi posvetiti radu u Zakladi. Povodom odlaska iz tvrtke Gates neće napraviti nikakav "spektakl", već će organizirati manju oproštajnu zabavu za kolege i suradnike.

I nakon odlaska zadržat će titulu direktora, ali neće imati izvršnih ovlasti. U Microsoftu će raditi samo jedan dan tjedno. I dalje će biti najveći dioničar tvrtke s gotovo devet posto dionica čiji se udio u Microsoftu procjenjuje na 23 milijarde dolara.

Zaklada Billa i Melinde Gates osnovana je kapitalom kojeg je Bill Gates zaradio u Microsoftu, a na računu zaklade trenutno ima preko 38 milijardi dolara. U to nije uračunato osobno bogatstvo Billa Gatesa.

R.I.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara