Bill Gates u suradnji s Kinezima razvija novu generaciju nuklearnih reaktora

Foto: Ilustracija

TVRTKA Terrapower, koju je osnovao Bill Gates, počela je u suradnji s Kinezima razvijati novu generaciju nuklearnog reaktora, javlja BBC.

Tijekom govora u Kineskom ministarstvu znanosti i tehnologije Gates je  potvrdio kako je Terrapower uspostavio suradnju s Kineskom nacionalnom nuklearnom korporacijom, te će narednih pet godina raditi istraživanja koja bi trebala dovesti do nastanka četvrte generacije nuklearnih reaktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ti bi reaktori navodno trebali biti mnogo pouzdaniji i efikasniji od postojećih, a prijetnju im ne bi trebale predstavljati ni prirodne katastrofe poput potresa i tsunamija koji su razorili japansku elektranu Fukushima.

Novi reaktor neće ovisiti o ljudskom faktoru kako bi ostao siguran, jer će "novi dizajn omogućiti pojavu nevjerojatno sigurnih nuklearnih elektrana", ako je takvo što uopće moguće.

Samo istraživanje ne bi trebalo koštati preko milijardu dolara, a reaktor  će koristiti osiromašeni uran kao izvor energije, pa će samim time proizvoditi i puno manje nuklearnog otpada od današnjih reaktora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara