Bin Laden poziva na napade na naftna postrojenja

VOĐA terorističke mreže Al-Qaide, Osama bin laden, pozvao je u četvrtak svoje pristaše da napadaju naftna postrojenja, "osobito u Iraku i Zaljevu", u audio poruci koja je objavljena na jednoj islamističkoj webstranici, prenosi France presse.

Autentičnost poruke nije još potvrđena, ali glas sliči glasu utemeljitelja al-Qaide.

"Oni (Amerikanci) uzimaju naftu, čija je cijena pala nekoliko puta", rekao je bin Laden u poruci koja traje dulje od sat vremena.

"Dok se prije dva desetljeća nafta prodavala za 40 dolara, tijekom posljednjeg desetljeća prodavala se za devet dolara, a danas bi joj cijena trebala biti najmanje 100 dolara", rekao je.

"Učinite onda nešto kako biste ih spriječili da je uzmu", pozvao je. "Usredotočite se na naftu, osobito u Iraku i Zaljevu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo je prvi put da je bin Laden tako izravno pozvao na napade na naftna postrojenja.

Bin Laden je također upozorio saudijske vladare da bi mogli biti svrgnuti s vlasti poput iranskog šaha, prenosi Reuters.

Vladare najvećeg svjetskog izvoznika nafte bin Laden je opisao kao "korumpirane i opresivne" američke agente, upozorivši ih da će pasti u narodnoj pobuni ne dopuste li narodu da izabere pravo muslimansko vodstvo.

Bin Laden je rušenje saudijske kraljevske obitelji ocijenio preduvjetom za bilo kakve političke promjene i ismijao pokušaje saudijske vlade da pokrene reforme, što je ključni zahtjev Washingtona. "Jedini put za reformu rušenje je režima oružanom borbom", rekao je.

Saudijskim vladarima postavio je ultimatum - ili dopustite Saudijcima da izaberu svog vladara ili ćete biti svrgnuti.

"Kada se nacije pokrenu da zatraže svoja prava, snage sigurnosti ne mogu ih zaustaviti. I Ne biste smjeli zaboraviti sudbinu iranskog šaha, koji je pao unatoč snazi i iskustvu svojih snaga sigurnosti", poručio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara