Biospelolozi za veću zaštitu podzemnih staništa

HRVATSKI biospeleolozi zatražili su veću zaštitu biološke raznolikosti, u netom objavljenom priručniku o podzemnoj fauni.

Prvi hrvatski Priručnik o raznolikosti i ugroženosti podzemne faune Hrvatske djelo je pet autora članova Hrvatskog biospeleološkog društva. U njemu na osamdeset stranica opisuju podzemna staništa u kršu i dokumentiraju raznolikost podzemne faune, koja je vodeća u svijetu, te njezinu ugroženost i perspektive zaštite.

Očuvanje krša i podzemlja je ´jedno od najvažnijih strateških ciljeva zaštite prirode u Hrvatskoj´, ističe u uvodu izdavač, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Autori upozoravaju kako su razni oblici ljudskog djelovanja narušili pa znatno i uništili prvotne uvjete u podzemnim staništima Hrvatske. To su onečišćavanje podzemnih voda, nekontrolirano uređivanje podzemnih objekata u turističke svrhe, nagomilavanje krutog otpada u jame i špilje, hidrotehnički zahvati i slično.

Zakon o zaštiti prirode uzeo je u zaštitu sva podzemna staništa u Hrvatskoj, dakle i krško područje u cjelini, ali se u praksi najčešće pod tim misli na špilje i jame. Autori naglašavaju da su dosadašnja iskustva u Hrvatskoj pokazala kako se specifična zaštita s biospeleološkog stanovišta dosada pokazala učinkovitom samo u nacionalnim parkovima i sličnim zaštićenim područjima.

Stoga smatraju nužnim izrade studije utjecaja na okoliš i stalnog praćenja stanja u podzemnim staništima. Oni predlažu osnivanje biospeleoloških rezervata ili spomenika prirode gdje je endemičnost vrsta osobito izražena.

Krško podzemlje u Hrvatskoj nastanjuje veliki broj endemičnih životinja od kojih je veliki broj poznat samo iz staništa Dinarskog gorja. Hrvatska se međunarodnim konvencijama obvezala na zaštitu biološke raznolikosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara