Birači u Novom Meksiku odobrili izgradnju svemirske luke

BIRAČI u Okrugu Doña Ana u južnom dijelu američke federalne države Novi Meksiko su odobrili uvođenje novog poreza kojim bi se financirala izgradnja Svemirske luke America, projekta za kojeg je zainteresiran britanski tajkun Sir Richard Branson.

Buduće postrojenje s kojeg bi se u budućnosti lansirale svemirske letjelice će biti smješteno na oko 70 kvadratnih kilometara pustinje, u blizini daleko poznatijeg raketnog poligona White Sands kojeg koriste američke oružane snage.

Međutim, birači Okruga daleko da su bili jednodušni po pitanju hoće li u svom susjedstvu imati svemirsku luku, iako je iza projekta stajala i državna vlada na čelu s guvernerom i demokratskim predsjedničkim kandidatom Billom Richardsonom.

Tako je jučer na referendemu palo 17.000 glasova, ali su pobornici svemirske luke pobijedili s većinom od tek 265 glasova, uz 108 nevažećih listića.

Guverner Richardson je oduševljen, jer je tako osigurano 49 milijuna dolara za projekt koji će ukupno koštati 198 milijuna dolara. Da je referendum propao, investitori i državna administracija bi bili prisiljeni odustati od projekta.

Kamen-temeljac za buduću svemirsku luku bi trebao biti postavljen nakon što mu FAA, federalna agencija za zračni promet, izda dozvolu za rad, što se očekuje do kraja ove godine.

D.A.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara