Biskup Komarica pozvao sve kršćane da Uskrs slave iskreno

BANJALUČKI biskup mons. Franjo Komarica pozvao je sve kršćane da Uskrs i sve druge kršćanske blagdane slave na iskren i osmišljen način.

"Kršćani bilo katolici, pravoslavni, evangelici ili anglikanci ? kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Europi i cijelome svijetu dužni su se više zauzimati za duhovno i materijalno dobro svakoga čovjeka, svakog naroda i skupine, za dobre međuljudske odnose, za istinu i pravdu, za opraštanje i pomirenje, za ravnopravnost svih ljudi i naroda, za pravedan mir. Tek tako će njihovo slavljenje Uskrsa i svih drugih kršćanskih blagdana biti osmišljeno, istinito, opravdano, iskreno...", rekao je u četvrtak novinarima u povodu Uskrsa biskup Komarica.

On je i ovom prigodom naglasio da nade koje je probudio dolazak Sv. Oca u Banju Luku glede povratka protjeranih Hrvata ? nisu ispunjene.

Biskup Komarica podastro je najnovije podatke: u Banjoj Luci odnosno na prostoru tri katoličke župe trenutačno živi 6752 katolika od oko 80 tisuća koliko ih je ovdje bilo prije rata. U cijeloj Bosni i Hercegovini, gdje je do rata živjelo oko 220 tisuća Hrvata odnosno katolika, sada živi tek dvanaestak tisuća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji su činili nepravdu, čine je i dalje i gaze čovjeka, a ja bih bio sukrivac kada bih o tome šutio", kazao je biskup Komarica.

Velik dio odgovornosti za ovakvo stanje Komarica stavlja na teret međunarodnoj zajednici koja tijekom rata ništa nije učinila da spriječi etničko čišćenje u Banjoj Luci, a osam godina poslije rata "i dalje zatvara oči pred posljedicama toga nasilja".

Banjalučki biskup se obratio i visokome predstavniku u BiH Paddyju Ashdownu pitanjem "Zašto mi za vas nismo ljudi?", misleći pri tom na stanje povratka Hrvata prognanih iz Banje Luke, Republike Srpske i cijele BiH.

Bosanskohercegovački ogranak nevladine organizacije Internacionalne lige humanista predložio je prošlog mjeseca biskupa Komaricu za Nobelovu nagradu za mir.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara