BISKUP KOMARICA SLUŽIO MISU U POVODU 135. OBLJETNICE SAMOSTANA 'MARIJA ZVIJEZDA'

Banjolučki biskup Franjo Komarica služio je u ponedjeljak svečanu misu u spomen na dan 21. lipnja kada je pater Franz Pfaner prije 135 godina (1869) u Banjoj Luci utemeljio samostan Marija Zvijezda (Maria Stern) koji pripada katoličkom redu Cistercita (Trapista). L

U bogoslužju su sudjelovala i tri posljednja redovnika ? pateri Zvonko i Tomislav Topić i najstariji redovnik pater Anton Goričanec. U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je podsjetio da je ovaj samostan zapravo ozidao temelje modernoj, europskoj Banjoj Luci jer je ovome gradu još prije 120 godina podario elektriku i temelje industrijske modernizacije.

Trapisti su, naime, sagradili pivovaru, mlin i tvornicu tjestenine, pilane, tvornicu štofova, a iz sirarne je svakoga dana u europske dvorove i na tržište diljem svijeta odlazilo 400 kilograma glasovitog sira-trapista.

U sklopu samostana, koji je između dva svjetska rata prerastao u veliki kombinat, osnovana je bolnica, obrtnička škola, sirotište, tiskara i knjigovežnica, a knjižnica i danas posjeduje rijetke i unikatne primjerke knjiga iz 15. i 16. stoljeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Drugoga svjetskoga rata posjedi ovog samostana protezali su se na više od tisuću hektara a u jednome razdoblju tu je djelovalo čak 215 redovnika. Nakon Drugoga svjetskoga rata posjedi ovoga samostana oduzeti su u korist nove države i on je danas sveden na crkvu i omanje dvorište.

Na kraju svoje propovjedi biskup Komarica je najavio središnju proslavu 135. obljetnice samostana cistercita Marija Zvijezda koja će se odr?ati 15. kolovoza, za blagdan Velike Gospe.

(Hina) xspod ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara