Biskup Komarica upozorava na slabi povratak Hrvata

PREDSJEDNIK Biskupske konferencije BiH i biskup banjolučki msgr. Franjo Komarica optužio je međunarodne i domaće dužnosnike da im nije stalo da se prognani Hrvati vrate na područje Bosanske Posavine koje je Daytonskim sporazumom pripalo Republici Srpskoj.

"Bosanska Posavina još nije izgubljena za Hrvate, samo treba više volje kako međunarodnih tako i domaćih dužnosnika da se prognani vrate", izjavio je msgr. Komarica u rujanskom broju mjesečnika "Svjetlo riječi" koje izdaje Franjevačka provincija Bosna Srebrena. Za teze da se Hrvati ne žele vratiti u svoje prijeratne domove u Bosanskoj Posavini biskup Komarica je rekao da su lakrdija. "Bosanska Posavina je bogat kraj i s jednim dobrim i pametnim projektom koji bi ljudima osigurao minimum uvjeta za život ljudi bi se sigurno vratili u svoje prijeratne domove", tvrdi biskup Komarica, zamjerivši više puta, kako se izrazio "međunarodnim i domaćim političarima, uključujući i one hrvatske" da im nije stalo do povratka prognanih Hrvata u to područje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te optužbe biskupa Komarice slijedile su nakon što je on nedavno, sa skupinom svećenika derventskog dekanata, uputio promemoriju međunarodnim i domaćim političkim dužnosnicima zatraživši od njih da još jednom razmotre razloge katastrofalnog stanja povratka Hrvata katolika na područje Bosanske Posavine u Republici Srpskoj.

U Promemoriji se navodi da se toliko godina nakon zaustavljanja rata u BiH u Bosansku Posavinu vratilo najmanje prognanika i da ta činjenica praktično znači "iskorjenjivanje jednog naroda s područja na kojem je stoljećima obitavao".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara