Biskup Želimir Puljić pozdravio Papu

PAPA Ivan Pavao II. oko 11,15 sati izišao je na oltar u dubrovačkoj luci Gružu, oko kojega su već bili okupljeni kardinali i biskupi, praćen pljeskom i uzvicima vjernika: "Ivane Pavle".

Pozdravljajući Svetoga Oca, dubrovački biskup Želimir Puljić poželio je Papi, koji će danas u tijeku misnog slavlja beatificirati Mariju od Propetog Petković, srdačnu dobrodošlicu.

"Dobro došli na ovo tlo koje je stoljećima bilo oazom hrvatske slobode. Dobro došli u Grad koji je prepun uspomena povijesnih veza Apostolske Stolice i Dubrovnika", istaknuo je biskup te Papi čestitao 25. obljetnicu službe i 83. rođendan.

"Dubrovnik, koji je sastavni dio europske i svjetske kulturne baštine, danas pripovijeda i pjeva. Radosna je i raspjevana Gruška luka što su Vaše noge stupile na tlo ove male i poviješću bogate biskupije. Raduje se okupljeni Božji puk što će Vaše ruke blagosloviti ne samo ljude i obitelji ovoga kraja, već i mučeničkom krvlju natopljeno tlo ove biskupije i domovine naše", rekao je u pozdravnom govoru Puljić.

Izrazio je uvjerenje da će se vjernicima na današnjem misnom slavlju pridružiti i dubrovački mučenici s Dakse, svećenici i ugledni vjernici svjetovnjaci, koji su iz Gruške luke 1944. odvedeni i ubijeni na tom otoku, kao i brojni pali branitelji u Domovinskom ratu.

Papi je zahvalio na nesebičnoj podršci koju je hrvatskom narodu u Hrvatskoj i BiH pružao u ratnim danima.

"Usmjerite danas naše lađe neka se smjelo izvezu na pučinu i potaknite ih neka zaplove punim jedrima. Odredite pravac krme i brzinu kretanja. Upozorite nas na pogodne i nepogodne vjetrove kao i na opasne morske struje. Povedite nas Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka, koji je Put, Istina i Život", napomenuo je Puljić.

Papi je poručio da Hrvati žele ostati zahvalna Marijina i Petrova djeca te mu posebno zahvalio za pastirski pohod dubrovačkoj biskupiji.

Na misnom slavlju u Gruškoj luci okupilo se oko 60 tisuća hodočasnika, pristiglih u 500 autobusa iz cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore i Vojvodine, kao i iz Paragvaja, Argentine, Perua i Čilea.

Slavlju nazoče i predstavnici drugih vjerskih zajednica, hrvatski državni dužnosnici predvođeni hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara