Biskup Župan predstavio poruku za ovogodišnji Dan života

Nije mi poznato da će Hrvatska biskupska konferencija tražiti od Ministarstva zdravstva ili Ministarstva znanosti zabranu programa edukacije vršnjaka u prevenciji HIV/AIDSa za adolescente ? MEMOAIDS, izjavio je predsjednik Vijeća HBK za obitelj krčki biskup Valter Župan. L

On je danas predstavio u Zagrebu poruku za ovogodišnji Dan života, koji se slavi 1. veljače, u kojoj je upozorio na potrebu hitnoga demografskog oporavka.

Biskup Župan ponovio je danas stajalište hrvatskih biskupa koji se ne slaže s tim programom. Rekao je da se sa stručnoga, znanstvenog i empirijskog stanovišta taj program ne može održati jer radi na tome da se proširi upotreba prezervativa.

S empirijskog stajališta poznato je da pri uporabi prezervativa u godini dana u 11,2 posto slučajeva dolazi do zaraze, a tijekom šest godina više će od polovice žena od partnera biti zaraženo HIV-om, dodao je.

Rekao je da prezervativ ne pruža jamstvo, nego s godinama povećava opasnost od zaraze.

Kao pozitivan primjer među afričkim zemljama spomenuo je Ugandu, u kojoj se promiče izbjegavanje seksualnih odnosa prije braka i vjernost bračnom partneru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan je istaknuo da Crkva podupire Teen STAR , program cjelovita spolnog odgoja, koji odgaja i izgrađuje čitavu osobu i priprema ju za život. Dodao je da je u tijeku prva godina u kojoj se program provodi kao fakultativni u 36 osnovnih i srednjih škola.

Najavio je da će se od 7. do 11. srpnja u Samoboru održati Međunarodni kongres voditelja Teen STAR-a na koji će doći i predsjednik Papinskog vijeća za obitelj kardinal Alfonso Lopez Trujillo.

Profesor moralne teologije o. Valentin Pozaić osvrnuo se na rasprave koje se u posljednje vrijeme vode u javnosti o reproduktivnom i terapijskom kloniranju te o problemu eutanazije.

Napomenuvši da su dvije-tri države legalizirale eutanaziju, upozorio je i na njezinu zloporabu, jer se više od tisuću ljudi ubije bez njihove privole i znanja.

(Hina) mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara