BISKUPI BiH PODSJEĆAJU NA NEISPUNJENE POZIVE SVETOG OCA

Biskupi Bosne i Hercegovine uputili su u srijedu poruku svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim pripadnicima Katoličke crkve u toj zemlji kojom su, u povodu prisjećanja na desetu obljetnicu od prvoga planiranog putovanja pape Ivana Pavla II u Sarajevo, podsjetili kako se i danas valja prisjetiti poziva Svetog oca na uspostavu pravednoga i trajnoga mira u BiH.

Kako je prenijela Katolička tiskovna agencija (KTA), u poruci kardinala Vinka Puljića nadbiskupa vrhbosanskog, banjalučkog biskupa Franje Komarice, mostarskog biskupa Ratka Perića te pomoćnog biskupa vrhbosanskog Pere Sudara podsjeća se kako je upravo 8. rujna 1994. Sveti otac trebao predvoditi misno slavlje u Sarajevu s kojega je kanio uputiti odlučni poziv za uspostavu mira i prekid rata i nasilja nad nedužnima.

Zbog odbijanja političkih i vojnih vođa bosanskih Srba da zajmče sigurnost zrakoplovu kojim je u tada opsjednuti glavni grad BiH trebao doputovati Ivan Pavao II, Sveti je otac svoju poruku građanima te zemlje, ali i cijelom svijetu morao uputiti iz Castel Gandolfa.

"Mir je moguć", kazao je tada Sveti otac, "ako se priznaju prednosti moralnih vrijednosti nad lažnim zahtjevima rase i sile".

Biskupi BiH drže kako ni deset godina poslije riječi Svetoga oca nisu izgubile na značenju niti su se njegove želje ispunile jer stvarnoga mira nema nigdje dok god više vrijede lažni zahtjevi nepravde, isključivosti i sile, nego moralne vrijednosti.

Bosanskohercegovački biskupi stoga su još jednom pozvali sve građane te zemlje kojima je na srcu pravedni mir da se odlučno zauzmu za liječenje teških ratnih rana iz nedavne prošlosti.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara