Biskupi i episkopi BiH uputili zajedničku poruku u povodu Božića

KATOLIČKI biskupi i pravoslavni episkopi Bosne i Hercegovine uputili su u utorak prvu zajedničku poruku svim kršćanskim vjernicima u povodu blagdana Božića izrazivši pri tom nadu da će to biti poticaj svima da se još jednom zauzmu za dobro svakog čovjeka u toj zemlji.

Božićnu poruku u ime četiri katolička biskupa te sedam pravoslavnih episkopa u Sarajevu su predstavili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te mitropolit dabrobosanski Nikolaj istaknuvši da je to samo logični nastavak dugogodišnje suradnje dostojanstvenika dviju kršćanskih crkava.

U poruci se među ostalim ističe da biskupima i episkopima ne može biti svejedno postoji li u BiH pravda i pravičnost za sve njezine građane.

"Ne može se zvati pravim kršćaninom i vjernikom onaj koji bi svojim nekršćanskim i bezbožnim duhom disao prema bilo kojem čovjeku", stoji u poruci uz podsjećanje da se uzalud nada blagoslovu Neba onaj tko bezobzirno i nepravedno zgrće zemaljska dobra dok stotine tisuća siromaha nemaju ni najnužnije za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biskupi i episkopi također su zajednički pozvali domaće i međunarodne dužnosnike u BiH da učine sve da se izgrade temelji nade i budućnosti za BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja, kardinal Puljić i mitropolit Nikolaj potvrdili su da kane nastaviti suradnju dviju crkava i ubuduće kao i surađivati s predstavnicima islamske te židovske zajednice.

Hoće li se to odvijati u okviru Međureligijskog vijeća BiH još nije izvjesno jer su i pravoslavna i katolička crkva zamrznule svoje sudjelovanje u tom tijelu.

Kardinal Puljić je ponovio poznatu konstataciju da Katolička crkva ne želi da tim tijelom manipuliraju političke stranke ili predstavnici međunarodne zajednice nego da ono funkcionira na temelju dogovora i zajedničkih potreba i interesa vjerskih zajednica.

Mitropolit Nikolaj je kazao da Srpska pravoslavna crkve ne sudjeluje u radu Međureligijskog vijeća prosvjedujući na taj način što islamska i židovska zajednica nisu osudile akciju SFOR-a na Palama u travnju ove godine kada je pri pokušaju privođenja osumnjičenih za ratne zločine ozlijeđen pravoslavni svećenik Jeremija Starovlah.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara