Biskupi: Presuda može postati opasna i indirektna potpora novom nasilju

Biskupi: Presuda može postati opasna i indirektna potpora novom nasilju

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

PET DANA nakon što su generali Ante Gotovina i Mladen Markač na Haškom sudu osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora, svoje mišljenje o toj presudi je iznijela i Hrvatska biskupska konferencija koja strahuje da će ona negativno utjecati na povijesne prosudbe "osloboditeljskog rata Republike Hrvatske tj. obrane od srpske agresije".

HBK piše kako dijele "nevjericu i tugu" s njihovim vjernicima zbog presude i njezinog pravnog obrazloženja. "Zabrinuti smo i zbog njezinoga negativnoga utjecaja na interpretacije i povijesne prosudbe osloboditeljskog rata Republike Hrvatske tj. obrane od srpske agresije", piše HBK te dodaju kako se boje da će presude utjecati i na međunarodni ugled Hrvatske i hrvatskog naroda te "na izgradnju mira i pravde u međunarodnim odnosima".

Međunarodno pravo jednako za male i velike narode

Izrazili su "kršćansku i ljudsku solidarnost" s Gotovinom i Markačem te njihovim obiteljima. "Isto tako izražavamo solidarnost i sa svim nevinim žrtvama i ljudima, bez obzira kojem narodu pripadali, a stradali su tijekom domovinskog rata na bilo kojem bojištu od Iloka i Vukovara do Konavala i Dubrovnika. Njihova patnja i stradanje zaslužuje našu sućut i osudu", pišu biskupi i dodaju da traže od odgovornih da se počinjeni zločini istražuju i pravedno kažnjavaju, "kako bi pravda postala službenicom mira na našim prostorima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih odgovornih u svijetu očekuju da brane načela međunarodnog prava koje će biti jednako za sve, velike i male narode, jer "samo tako pravda i istina mogle bi biti jamac i temelj mira i uzajamnog razumijevanja".

Formulacija o "udruženom zločinačkom pothvatu" je teška uvreda hrvatskom narodu

"Formulacija o 'udruženom zločinačkom pothvatu' je neutemeljena i teška uvreda hrvatskom narodu, kao i pravdi uopće. Takvom doživljavamo i presudu tadašnjem državnom hrvatskom vodstvu i generalima koji su vodili oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu. Smatramo da ta presuda može postati opasna i indirektna potpora novom nasilju, kao i izvorom daljnjih nepravdi u svijetu. Zbog toga nastavak suđenja u tom procesu zaslužuje maksimalnu osjetljivost pravnih stručnjaka za istinu i za pravdu, kao i pozornost čitave međunarodne zajednice za konačni pravedni pravorijek u tom procesu", pišu HBK.

Hrvatske građane pozivaju da "unatoč doživljenoj nepravdi čuvaju svoje dostojanstvo, mir srca i bistrinu uma". "Sve pozivamo na slogu, zajedništvo i ustrajnost u traženju i prihvaćanju cjelovite istine i pravde. A vjernike pozivamo na molitvu te neka se nadahnjuju snagom i dostojanstvom poniženog, osuđenog i uskrsnuloga Krista", piše HBK te vjernike pozivaju na molitvu za "prosvjetljenje srca svih odgovornih za ostvarenje vladavine pravde i istine". Prema njima, istina i pravda su preduvjet mira i solidarnosti među ljudima i narodima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara