Biškupić čestitao Nemecu na Herderovoj nagradi

Ministar kulture Božo Biškupić danas je čestitao povjesničaru kniževnosti Krešimiru Nemecu, dobitniku Herderove nagrade, koja se dodjeljuje za umjetnički i znanstveni rad.

Nemecu će to značajno priznanje biti uručeno na bečkom sveučilištu 29. travnja.

U čestitki ministar Biškupić ističe da ta "iznimno cijenjena nagrada dolazi u prave ruke, osobi koja je predanim radom dokazala da je jedan od najistaknutijih hrvatskih povjesničara književnosti".

"Nadam se da će ova nagrada biti poticaj za vaš stvaralački rad i da ćete kao i do sada pronositi ugled Hrvatske u svijetu", stoji u Biškupićevoj čestitki.

Herderovu nagradu tradicionalno dodjeluje Sveučilište u Beču na poticaj i uz potporu njemačke Zaklade Alfreda Toepfera iz Hamburga, a namijenjena je onima koji njeguju i unaprjeđuju kulturne odnose između srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja te pridonose očuvanju europske kulturne baštine u skladu s "miroljubivim sporazumijevanjem među narodima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krešimir Nemec (1953.) redoviti je profesor novije hrvatske književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Autor je opsežnoga znanstvenog i stručnog opusa kojemu je kruna trosveščana "Povijest hrvatskoga romana".

Nemec je napisao i monografiju o Vladanu Desnici, a na njemačkom je objavio iscrpan pregled hrvatskoga romana 80-ih godina "Der kroatische Roman der achtziger Jahre".

Književnopovijesna znanja pokazao je kao jedan od urednika "Leksikona hrvatskih pisaca" te kao stručni suradnik "Leksikona svjetske književnosti".

Među herderovcima je niz klasika hrvatske književnosti i književne znanosti od Miroslava Krleže, Ive Frangeša, Zdenka Škreba, Mirka Kovača, Viktora Žmegača, Maje Bošković-Stulli do Nedjeljka Fabrija.

(Hina) pp/xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara