Biškupić i Žužul najbogatiji ministri

DO 30. siječnja po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa svi novi ministri moraju predati svoje imovinske kartice, a ako je suditi po istraživanju Jutarnjeg lista, najviše će posla oko ispunjavanja kartica imati ministri vanjskih poslova i kulture, Miomir Žužul i Božo Biškupić.

Najbogatiji ministar u novoj Vladi biti će Božo Biškupić, koji posjeduje zemljište od 12,000 m2 u Maloj Mlaki te 780 mna Braču. Njegova je supruga vlasnica zemljišta od 15,000 m2 u Gornjem Vrapču, gdje se nalazi zgrada umjetničke galerije.

Biškupić je također vlasnik etnografske zbirke predmeta pronađenih između Samobora i Siska, kao i umjetničke zbirke koja je još 1976. proglašena spomenikom kulture. U toj se zbirci nalazi oko 250 umjetničkih predmeta ukupne vrijednosti veće od milijun kuna.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanju "Jutarnjeg", novi ministar vanjskih poslova Miomir Žužul je 1995. sa suprugom kupio kuću na Pantovčaku za 500,000 eura, a vlasnik je i kuće u Washingtonu koju je kupio za vrijeme boravka u SAD-u. Ne zna se točno koliko je "težak" novi ministar vanjskih poslova, ali Jutarnji list tvrdi kako se Žužul povremeno hvalio da dobro zarađuje radeći za konzultantske tvrtke.

 

Ako je suditi prema imovinskoj kartici koju je ispunio krajem 1990-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova, ni aktualni premijer Ivo Sanader ne stoji loše s financijama. Kao njegovo vlasništvo upisan je stan u Tolstojevoj ulici u Zagrebu, urbana vila u Splitu i vinograd u Zaprešiću površine 3200 m2.


Sanader je u imovinskoj kartici također napisao da je prodao udio u vlasništvu dvije tvrtke u Austriji u kojima je radio do povratka u Hrvatsku, a Jutarnji list još dodaje kako Sanaderova obitelj na bankovnim računima u vrijeme ispunjavanja kartice nije imala više od 500,000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara