Biškupić: Ministarstvo kulture maksimalno će poduprijeti izradbu novog postava Jasenovačkog muzeja

MINISTAR kulture Božo Biškupić rekao je danas kako će Ministarstvo kulture maksimalno poduprijeti izradbu novoga stalnog postava Memorijalnog muzeja spomen-područja u Jasenovcu.

Ministarstvo je od 1997. do kraja 2003. za Muzej izdvojilo 15 milijuna kuna, dodao je na večerašnjoj konferenciji za novinare ministar Biškupić.

Konferencija je održana nakon dvodnevna stručnog savjetovanja Tima za međunarodnu suradnju u obrazovanju, čuvanju uspomene i istraživanju holokausta. Hrvatska je od 2003. u statusu zemlje promatrača u toj radnoj skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novim stalnim postavom koji se planira završiti do kraja godine, kako je istaknuto, jasenovačkim žrtvama će se nastojati dati identitet imenima i osobnim predmetima, fotografijama, videozapisa, odnosno svjedočenja preživjelih logoraša. Artefakte, odnosno nešto više od 4000 predmeta koje ima Muzej, nastojat će se povezati sa žrtvama kojima su pripadali kako bi se što dostojnije prikazala stradanja u logoru.

Članovi radne skupine vodećih svjetskih muzeja holokausta, kao posebnu vrijednost jasenovačkog muzeja nakon dvodnevna boravka i upoznavanja ističu tu prednost što se on nalazi na autentičnu lokalitetu, odnosno mjestu gdje se nekad logor nalazio. Posebno su istaknuli važnost spomenika jasenovačkim žrtvama Bogdana Bogdanovića kojim je umjetnik nastojao budućim naraštajima poručiti da misle o opraštanju, o poštivanju svake žrtve i očuvanju uspomene na stradale. Stručnjaci iz svjetskih muzeja djelatnicima jasenovačkog Muzeja su preporučili da se stalni postav poveže s cjelokupnim područjem na kojemu se logor nalazio. Tako bi, istaknuli su, posjetitelji lakše mogli stvoriti sliku onoga što se u logoru događalo.

Na skupu su sudjelovali predstavnici muzeja Yad Vashem iz Jeruzalema, Memorijalnoga muzeja holokausta iz Washingtona, Kraljevskoga ratnog muzeja iz Londona, Muzeja Ana Frank iz Amsterdama, Državnog muzeja Auschwitz u Poljskoj, Memorijalnog muzeja Terezin iz Terezina u Češkoj i Zaklade Topografija terora iz Berlina.

Novom stalnom postavu u ime Memorijalnog muzeja u Jasenovcu, nakon dvodnevna savjetovanja i brojnih sugestija i prijedloga inozemnih stručnjaka govorila je ravnateljica Spomen-područja u Jasenovcu Nataša Jovičić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara